POVRATNICI I VAKUFI

Vakufi su posebna kategorija u zajednici muslimana. Vakufi su od davnina zajednicko dobro muslimana odredjenog prostora. Trajali su i traju kroz vijekove. To je trajno dobro nasih predaka za koje njima sevapi idu do Sudnjega dana.
“Poslije smrti covjeka njegovi tragovi na ovome svijetu nestaju, osim u tri slucaja:
Ako ostavi trajno dobro(sadaku/vakuf)
Znanje kojim ce se drugi koristiti
Odgojeno dijete koje ce se za njega moliti”
Vakuf, dakle, po islamskom pravu oznacava neko dobro koje musliman(vakif) dobrovoljno izdvoji iz svoje imovine, predajuci je Allahu, dok prihodi ili svrha vakufa sluze ljudima.
Dokument kojim se opisuje vakuf zove se vakufnama.
Na kraju svake vakufname stoji:
”Proklet bio onaj koji na bilo koji nacin oskrnavi ovo moje dobro djelo.”
Vakuf je, dakle, odgovornost i emanet zajednice koja se o njemu skrbi.
Svjedoci smo danas, nazalost, preprodaje I trgovine vakufima sirom Bosne I Hercegovine.
Pogledamo li banjalucki slucaj vidjecemo da je cak muftija banjalucki ucestvovao u preprodaji vakufa, zbog cega je i smijenjen, ali ne i kaznjen, jer je otisao na bolje radno mjesto u inostranstvu.
Vakufska direkcija ne samo da ne vodi racuna o vakufima, nego zdusno ucestvuje u preprodaji i trgovini brisuci tako i zadnje tragove postojanja muslimana na ovim prostorima, pogotovo tamo gdje su devedesetih muslimani Bosnjaci etnicki ocisceni.
Preprodaja i trgovina vakufima je nastavak genocida. To se tako moze definisati.
Zaboravljaju pri tom da je vakuf Allahovo dobro, zaboravljaju na dovu kojom se direktno proklinje onaj ko oskrnavi vakuf.
Dokle smo to dosli?
Ovaj slucaj kod nas u Ljubuskom nije nimalo bezazlen.
Dakle, ovo je samo vrh ledenog brijega.
Dzamije su vakufi, Allahove kuce, i zajednicko dobro muslimana. Isto tako nasa mezarje i ostali objekti koji su u katastru tako upisani.
Svjedoci smo da je Mumin Elezovic odlikovan kao ”cuvar vakufa” od strane vakufske direkcije i Senaida Zajimovica, kao i od muftije mostarskog Dedovica.
Znamo i u kakvom su stanju te dzmije bile prije nego su ih dzematlije pocele obnavljati.
Znamo i da je Izvrsni odbor medzlisa, ciji je Mumin predsjednik (nelegalni vec 20 godina), dao odobrenje za zamjenu i prodaju 99 kvadrata harema Zorbinovac.
Znamo i da je Izvrsni odbor medzlisa uputio Zajimovicu zahtjev za preimenovanje vakufa Mejtef u sportsko rekrativni centar.
Pouceni banjaluckim primjerima sumnjamo da se i ovdje radi o pronevjri, jer je to ta procedura.
Najprije vakufska direkcija preimenuje objekat vakufa da bi se njime kasnije moglo trgovati.
Znamo i da je izvjesni biznismen pregovarao sa nekim iz Izvrsnog odbora da mu se odobri da ukoliko bude pravio put do svoje parcele ”ispravi” taj put na ustrb kvadrata iz vakufa zabljacke dzamije.
Dakle, ovdje se radi o radnjama koje su sumnnjive, a ticu se nasih vakufa.
Mi ne smijemo dozvoliti da nam ”trojka” izbrise i zadnje tragove postojanja ovdje u rodnom nam Ljubuskom
Da ne pricamo o tuznoj sudbini ljubuskih povratnika na cije ime su federalni ministri godinama davali donacije, a niko ne zna iznos tih donacija.
Pa su se onda ko fol obnavljali sakralni objekti kao sto je Krehica dzamija, za koju su date pare i Ljubusaka dijaspore, sto se moze porvjeriti ovdje na stranici, kao i pare iz federalnog ministarstva.
Dzamija se danas bukvalno raspada od kise i memle.
Isto tako dzamija u Vitini koja je nacionalni spomenik, gdje je strucnjak za kaligrafiju iz Sarajeva dosao i zivio u Ljubuskom dva mjeseca sa svojom ekipom radeci kaligrafiju u dzamiji. A danas ta dzamija truhne u memli, a kaligrafija je unistena. Za vrijeme tih radova ef Semso ne samo da ga nije obisao , vec mu je bio nasao smjestaj u Ljubuskom koji je bio ispod svakog nivoa – sa pijanicama- tako da je taj covjek sa saradnicima bio primoran prvu noc prespavati u autu da bi sutradan sam sebi nasao pristojan smjestaj.Po pricanju ovog covjeka, jedini koji im je donio kahvu i osvjezenje dok su radili na dzamiji , bio je frizer Bebek iz Vitine. Semso efendija je ovim dokazao koliko mu je bilo stalo do tih radova i do ljudi koji ih izvode.
Nadalje… imamo najnoviji ”projekat” Mejtef, gdje se na klizistu obnavlja zgrada, a na klimavim zidovima koji se urusavaju izlivena je betonska ploca.
I tu je federalno ministarstvo donijelo donaciju, a sudeci po onome sto vidimo na terenu I to ce definitivno propasti.
A sve to ministarstvo donira za povratnike, iste one koji su ulozili svoj trud, vrijeme i novac da obnove tri zapustena dzamijska objekta, a na koje je izvrsni odbor medzlisa slao inspekcije i policiju.
Jedini objekat koji je posteno i kvalitetno odradjen je Fejzina kafana, koja je zamisljena kao mjesto koje ce poboljsati drustveni zivot povratnika I biti njihovo okupljaliste, I kao mjesto ozivljavanja Gornjeg grada
Ta zgrada je zatvorena i zakljucana vec punih osam godina
Otvara se samo onda kada to hodza i i izvrsni odbor dozvole i odobre. Ako neko od tih povratnika, kojima je namijenjena, zeli da udje i popije kahvu ili da se druzi, mora uputit zahtjev, pa ako su odbornici medzlisa dobre volje, oni to i odobre. Zadnji put je to bilo u januaru 2023. godine kada se skupila sacica povratnika da popije kahvu pod budnim okom hodzinih pulena koji su tu dosli po zadatku da ih nadzore to pola sahata dok popiju kahvu.
Poslije su oni opet trazili da tu dodju, ali im nije odobreno
Doduse odbor medzlisa se u kafani redovno sastaje i zakljucaju se kad kuju planove kako sprijeciti obnovu zapustenih vjerskih objekata, kao i spletke protiv vlastitih dzematlija/povratnika.
Dakle, sve za povratnike! I sve preko ledja povratnika.
Ovo su stvarni i ozbiljni problemi koji se kriju u pozadini svih ovih desavanja. A sta ce biti kad se pandorina kutija u potpunosti otvori pitanje je veliko.
Odbornici se ne drze na ovoj poziciji 20 godina radi toga da donesu neku dobrobit zajednici i povratnicima
Povratnici su samo sredstvo da se dobiju donacije za vjerske objekte. Ko fol obnova, a svjedoci smo kako to na terenu izgleda.
Ovaj slucaj se zato mora dovesti do kraja i sve cinjenice rasvijetliti
Izvrsni odbor medzlisa mora odrzati vanrednu skupstinu medzlisa, gdje ce predsjednik Mumin Elezovic i Semso ef. Germic podnijeti izvjestaje o radu zadnjih 20 godina, kao i blagajnik finansijski izvjestaj.
Povratnici pojma nemaju o visini donacija koje se na njihovo ime sakupljaju, a na terenu svjedoce urusavanju upravo onih objekata za koje su donacije date.
U podnosenju finansijskog izvjestaja je kljuc rjesenja ovog visedecenijskog problema.
Vakufi su nase trajno dobro i emanet od nasih predaka i necemo dozvoliti NIKOME da se u Ljubuskom trguje s njima.
To je trag naseg postojanja na ovom podrucju, a onaj ko zeli da ga izbrise nije od nas, pa makar sjedio i u izvrsnom odboru medzlisa vec dvadeset godina nelegalno.
Za ovo se svi Ljubusaci moraju zajedno izboriti.
Povratnici se sikaniraju, a ”obnovljeni” vjerski objekti urusavaju.
Dokle?
Grehota je i sramota ovo sto se radi.
Ni zivi ni mrtvi muslimani u Ljubuskom mira nemaju.
Prodali su i zamijenili 99 kvadrata grobnih mjesta u Zorbinovcu.
Ko nam moze garantovati da nam sutra, u slucaju nekog licnog interesa i koristi, nece i kosti povaditi i jos kvadrata prodati?
To se vec odavno dogadja u Banja Luci.
Tamo se i kosti vakifa iskopavaju, a mezarja prodaju.
Zar smo dotle dosli?
Iskopavanje kostiju muslimana iz mezarja i preprodaja mezarja u Banja Luci je nastavak genocida.
To u Ljubuskom ne smijemo dozvoliti.
Mi ne znamo kakve su im namjere. Sudeci po dosadasnjem iskustvu nisu dobronamjerni.

 

(Autor teksta poznat redakciji)

1440 Posjeta 2 Posjeta danas