„SB“ U GALERIJI BORIS SMOJE: Sjećanje na pjesnika, Admiral Mahić je bio Admiral poezije… Bio je umjetnički boem.

U galeriji Boris Smoje u Sarajevu danas je obilježena osma godišnjica od smrti pjesnika Admirala Mahića na kojoj su se njegovi prijatelji pjesnici i poznavaoci prisjetili pjesnika i njegove poezije.

Sarajevska jutra poezije se više od 10 godina odvijaju u prostoru upravo ove galerije, a jedan od osnivača bio je Admiral Mahić.

Bio je umjetnički boem. Ljudi u Sarajevu su ga voljeli i poštovali a pjesmama je gradio svoju babilonsku kulu, rečeno je ovom prilikom.

Okupljeni pjesnici Sead Durak, Šefik Fiko Daupović, Denis Dželić, Jasmina Hanjalić, Ibrahim Osmanbašić, Dragan Mučibabić itd. čitali su poeziju Admirala Mahića, prisjetili se andegdota vezanih za pjesnika.

alt

Književnica i doktorica Jasmina Hanjalić je tako ispričala jedan od njihovih susreta u Hitnoj pomoći, kad je tehničar kazao da je došao neki čovjek i rekao da se zove Admiral. „Doktorice, možete misliti kaže čovjek da se zove Admiral.“ Bilo je još anegdota koje se vezuje za njegovo ime.

Pjesnik Ibrahim Osmanbašić bio je prijatelj Admirala Mahića 30-ak godiina.

„Drago mi je da su se nakon osam godina sarajevski pjesnici organizovali da obilježimo dan kada nas je napustio naš veliki pjesnik. Svima nam nedostaje, a u stručnom smislu da pomogne mlađim generacijama da im ukaže kako pristupiti pisanju. Okupljao je ljude, oko njega su se uvijek vrtile neke ideje i inicijative. Njegov nedostatak se osjeća i na nivou grada, BiH, pa i čitavog regiona“, kazao je Osmanbašić.

Osmanbašić je ovom prilikom pročitao i svoju pjesmu koju je posvetio Admiralu Mahiću koju je nazvao „Admiral poezije“.

„Pjesnici su bliski, oni se prepoznaju. Pjesma je proistekla kao produkt našeg intenzivnog druženja“, kaže Osmanbašić. Pjesmu je napisao neposredno nakon smrti Admirala Mahića.

alt

Admiral Mahić rođen je 19. januara 1948. godine u Banjoj Luci. Završio je tehničku školu. Bio je vanredno upisan na Filozofski fakultet u Sarajevu, ali je pred rat napustio studije. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radiospiker, novinar…

Živio je kao slobodni umjetnik u Sarajevu. Bio je jedan od osnivača PEN Centra BiH, član Društva pisaca BiH te osnivač i urednik časopisa “Republika Poezije”.

Admiral Mahić preminuo je 19. septembra 2015. godine u Sarajevu.

S.G.

 

 

300 Posjeta 1 Posjeta danas