SAOPŠTENJE ZA JAVNOST i odgovor Muftijstvu mostarskom – Džematlije MIZ-e Ljubuški i skupština džemata Žabljak

Povodom lažnih-neistinitih objava kojima Muftijstvo mostarsko obmanjuje javnost te optužuje legalni džemat Žabljak-Ljubuski, sve zbog protesta pred zatvorenim vratima Muftijstva u Mostaru,dana 18.10.2023. godine želimo informirati javnost o istini i stvarnim razlozima naših protesta i demantirati laži navedene u objavi Muftijstva.

Nije istina da su džematlije nasrtale na predstavnike Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški i vakufsku imovinu. Tačno je da su oni to priželjkivali i pokušavali isprovocirati takvo djelovanje. A tačno je i to da su džemtlije štitili IZ u Ljubuškom i BiH od neodgovornih i nelegalno izabranih predstavnika IZ Ljubuški.

A štitili su i prodaju i trgovinu vakufske imovine !

Nije istina da su džematlije mimo procedura nelegalno i nezakonito izvršile organiziranje struktura islamske zajednice u Ljubuškom.

Istina je da je džemat Žabljak,kao i ostala četiri džemata,postojao i djelovao.

Za to postoji i imamo bezbroj dokaza.

Džematlije svih džemata u Ljubuškom su prvi put čuli da ne postoje džemati u Medžlisu Ljubuški iz obavještenja (sklepanog malo prije i malo poslije protesta) muftijstva Mostar,od 18.10 2023. godine poslije protesta u Mostaru.

Laž, diktatura i samovolja.

Nije istina da su u protekloj godini džematlije obijali ulazna vrata i upadali u vjerske objekte.

U protekloj godini je obnovljena džamija Gožulj, a sve uz suglasnost i MIZ Ljubuški i prilikom svečanosti završetka obnove, istoj je prisustvovao izaslanik ( Dino ef. Maksumić) muftije mostarskog, Salema ef.Dedovića.

 

O tome događaju ima niz objava na raznim portalima i fb stranicama !

Tom prilikom je sa MIZ-e Ljubuški dogovoren i nastavak radovana proljeće, koji su avansirani, a radilo se o izradi novog mimbera i novih mafila.

Istina je da su ove godine džematlije prilikom zamjene buđavih,vlagom ostećenih tepiha,novim i preljepim ćilimom (plaćen preko 7000 KM) tražili ključ od zaključane džamije Žabljak od efendije Šemse Germića.

Tada je na vrata efendijine kuće izišila njegova supruga i rekla: Nema vam ključa, a vi ćete svi dobiti plave koverte. Napominjemo da navedena ujedno i blagajnik MIZ-eLjubuški, za gotovinu !??

Tokom vremena, doživljavali smo i druga razna šikaniranja i laži.

Nije istina da su džematlije obijale vrata džamija i samovoljno obavljali radove, jer su imali ključeve od svih objekata. Čak su za njih, umjesto MIZ Ljubuški, u para navrata plaćali struju !??

Zbog zaključavanja objekata, joši danas nije postavljen novi mimber i nisu obnovljene mafile u džamiji Gožulj (džemat Gožulj) zbog samovolje i zabrane tzv. predsjednika Medžlisa Mumina Elezovica.

ZA SVE JE RAZLOG ŠTO SE MIZLJUBUŠKI NIJE DOZVOLILO DA UPRAVLJAJU SA PRIKUPLJENIM NOVCEM !

Istina je da su nelegalno i prevarama izabrani “predstavnici ” MIZLjubuski u cilju sprječavanja iznošenja istine o svom radu/neradu, njihovim prevarama i nezakonitostima prijavljivali vrjedne džematlije koji su svojim sredstvima i vrjednimstručnim radovima obnavljali zapuštene i oronule objekte, dovedene u to stanje višegodišnjim neradom i  nebrigom ”nelegalnih”predstavnika MIZ-e Ljubuski.

 

Dokaz za to su slike objekata prije i poslije obnove.

Najveća drskost, bahatost i licemjerje pokazuju u julu 2023 g. kada organiziraju sijelo i tom prilikom imaju izložbu od obnove džamije, Ali-bega Kapetanovića u Vitini ( nacionalni spomenik, obnovljena 2012/12g), koja u tome trenutku pliva u vlazi, smrdi od plijesni i buđi, puna paučine, nepometena od prašine klačine sa zidova i stropa ! !

Istina je tužna i drska,da su stavljajući se u zaštitu za nerad i nebrigu,mostarski Mufija efendija Salem Dedović i direktor Vakufske Direkcije BiH, dodjelili nagradu za “Predan i savjestan rad na brizi i očuvanju džamija i drugih islamskih objekata u Ljubuškom” tzv. predsjedniku MIZ Ljubuški,Muminu Elezovicu (izabran još davne,2003g. ??)

Nije istina da su,kako se navodi u saopćenju Muftijstva mostarskog, radi o neformalnoj grupi građana.

Istina je da se radi o jedino legalno izabranom džematu Žabljak, MIZ-a Ljubuški koji je održao skupštinu i izvršio izbor svojih organa.

MIZ-e Ljubuški sastoji se od pet džemata i to: džemat Vitina, džemat Žabljak, džemat Pobrišće, džemat Gožulj i džemat Gradska. Koliko nam je poznato niti jedan od navedenih džemata osim džemata Žabljak nije održao skupštinu i izvršio izbor.

Za džemat Gradska ne možemo to tačno ustvrditi jer su aktivni i rade,kao i mi zasebno prikupljaju sredstava,ali su otišli i korak dalje pa sami financiraju svog imama petkom za džumu, redovno organizuju mevlude a ove godine je za ramazan dolazio muftija i iftario kod porodice Elezovic !

Pismeno smo se obraćali MIZ-uLjubuški da nam dostave imena izabranih džematlija u organima ostalih džemata radi tješnje suradnje, ali nikad nismo dobili odgovor.

Istina je da je MIZ-e Ljubuški izabran lažnim, režiranim izborom svojih organa.

Kao ilustraciju i jedan od dokazaza naše tvrdnje ističemo da je jedna/ista osoba ( Omer,alijas Mirsad Korjenić) sjedila u biračkom odboru i brojala glasove pod jednim imenom, a pod drugim imenom se nalazila na listi za izbor u izvršni odbor, nesebično podpomognut, u nelegalnim aktivnostima,sprovdnikom glasača, predsjednikom izborne komisije, Senadom Konjhodžićem.

Naravno prema izvještaju izborne komisije dobija i najviše glasova.

Efendija,Šemso Germić, nelegalni predsjednik MIZ Ljubuški, Mumin Elezović i Tarik Mujanović, (zadužen za više istance vlasti, općinu, FbiH,prodaje vakufa, prenamjene i projekte) koji djeluje iz sjene, a koji je sve i ništa, okupili su oko sebe podobne podanike, par već navedenih odanih poslušnika i provode svoju politiku,dopuštaju propadanja i prokišnjavanja džamija, da trunu ćilimi i svete knjige u džamiji,bez odgovornosti i posljedica.

U ovakvom djelovanju imaju podršku i zaštitu muftije Salema efendije Dedovića i drugih osoba muftijstva. Pošto je muftija za ovaj i drugi kriminal,nemoral, nerad i sramotu dobro upoznat, postavlja se pitanje… ZAŠTO ?

Žalosno je da oni koji bi trebali biti moralna vertikala vjernika muslimana štite kriminal, javašluk, nemoral, nerad i nezakonje. Opet je pitanje.. ZAŠTO ?

Pomenuti se brane autoritetom AHMEDIJE I FUNKCIJE,a ne djelima pravdom, istinom i iskrenom vjerom. Istina, na žalost imaju podršku jednog, stvarno malog broja džematlija,koji ne sagledavaju istinu već, djeluju i donose zaključkesamo sa jednim objašnjenjem: Gluho bilo,gdje ćeš protiv hodže. Takvi stavovi su pogrešni i ne doprinose ozdravljenju u našoj IZ-i.

Istina je kako se navodi u obavještenju Muftijstva da bi u normalnim okolnostima, Islamska zajednica u BiH toplo prihvatila pomoći zalagnja svih svojih vjernika i građana. Ovim se priznaje da se radi o nenormalnim okolnostima, ne prihvataju svoju krivicu i odgovornost iza takvo stanje lažno okrivljuju poštene i vrjedne džematlije,a ne stvarne krivce.

Nije istina da su džematlije neformalna grupa(kako se nazivaju u Obavjesti Muftijstva) već

Je istina je da su to džematlije džemata Žabljak, kao i drugih džemata iz Ljubuskog.

Ove džematlije imaju nesebičnu i iskrenu,moralnu i financijsku podršku naših sugrađana u cijeloj BiH i inostranstvu. Bez te podrške i pomoći nebi mogli postići ovakve rezultate u obnovi naših svetinja.

Do podkraj prethodne godine stidili smo se naših objekata. Danas smo ponosnina njih i naše djelo.

Ostalo je još radova koje treba uraditi, posebno na džamiji u Vitini i haremima.

U početku obnove su predstavnici MIZ-a bili uključeni u početak obnove, dobili na uvid elaborat obnove, ali su se distancirali od građevinskog odbora kada su konačno spoznali da oni neće upravljati novcem prikupljenim od džematlija.

Promakla im je džamija na Gožulju, džamija i gasulhana u Pobrišću, a treća je već previše

Tada počinju sa lažima podmetanjima i pokazivanjem moći.

Isti neće da odobre i potpišu izabrani odbor za obnovu,za koji smo se usaglasili da bude formiran.

Poslije, na sastanku MIZ Ljubuški i građevinskog odbora sa predstavincima Rijaseta i Muftijstva, donosi se zaključak da se odbor proširi sa još dva do tri člana IO MIZ-e Ljubuški te novo rješenje potpiše Mumin Elezović, već spominjani predsjednik IO MIZ-e Ljubuški.

NI TAJ DOKUMENT NE POTPISUJU !

Ali poslije, na sve načine pokušavaju sprječiti legalne radove obnove i uređenja džamije Žabljak. Podnosili su prijavu općinskom građevinskom inspektoru, koji utvrđuje da sa aspekta njegovog djelovanja nema nepravilnosti,niti potrebe za bilo kakvim dozvolama.

Slijedi prijava federalnom građevinskom inspektoru koji u zapisnik opisuje radove i ustvrdi da nije predočena nikakva dozvola, za koju je nadleži općinski inspektor rekao da nije ni potrebna.

Sve inspekcije su ustvrdile regularnost radova i nisu našli uporište da izdaju bilo kakvo rješenje o obustavi radova. Dobili smo poneku sugestiju na što da obratimo pažnju i pozornost,na čemu smo im zahvalni !

Uvjerili su se u stručnost legalno izabranog odboraza građenje i pokazali respekt i uvažavanje u radove i naum koji imamo.

Inspektori su se mogli uvjeriti u zapuštenost objekata i nebrigu onih koji su bili zaduženi da se brinu o njima.

Kako time nisu ostvarili željeni efekat i zabranu radova nelegalni u više navrata nastavljaju sa prijavama i izvođenjem policije na džematlije. Policija nije vidjela nikakav povod da djeluje protiv džematlija.

Imali su i nesebičnu podršku muftije koji svojim odlascima u Općinu pokušava doprinjeti zabranama !

Na kraju, da bi spriječili nastavak radova,nelegalni obijaju vrata džamije, ( iako imaju ključ od njih!??) mjenjaju bravu, zaključavaju istu, kao i ostale vjerske objekte.

Ne staju na tome, već angažiraju zaštitarsku agenciju da postavi kamere i senzore na džamiju Žabljak!!??

Poniženja i uvrede se redaju ali to kod džematija samo jača volju i odlučnost da se izbore za pravdu i istinu a i da smijene nelegalne i nemoralne. Nelegalni ne prestaju sa nasiljem i podnose tužbe protiv nekih džematlija.

Iako znamo da hobotnica ima svoje ljude u državnim organima i institucijama vjerujemo u istinu i pravdu te da će ova neosnovana tužba biti odbačena.

Nije istina da džematlije nisu uvažavale institucie IZ-e Bih, pa od njih smo i tražili pomoć i podršku, upoznavali ih sa krađama, kriminalom i nergularnostima, nemoralnom ponašanju.

Pisali smo peticiju za smjene, nudili dokaze za druge radnje, nemoral, dostavljali mailom, a

peticiju (preko 70 potpisa) osobno dostavili dolaskom u muftijstvo, i tražeći da nas muftija primi !

Ni tada nismo mogli doći do muftije. Primio nas je, na jedvite jade, njegov vozač.

Muftija nije imao vremena kako je vozač rekao, dok je isti uredno ispijao kafu uz rahat lokum u susjednoj prostoriji !

Svim instancama IZ-eBiH, koje poštujemo,smo se obraćali više puta, pismeno i usmeno. Samo šutnja i ignoriranje.

Odbranu temelje na sili i samovolji, korištenju pozicije moći, iscrpljivanju džematlija, nadi da će odustati zbog ignoriranja, na bogobojaznosti džematlija, ali svojim djelovanjem samo urušavaju institucije IZ-e.

Sada, čak se služe i još opasnijim podvalama, vehabizmom, paradžematima, državnim neprijateljimai slično !

Posebno je uočljiv kriminal u ishitrenoj izmjeni strukture MIZ-e Ljubuški, gdje retroaktivno pripremaju akte da se Medžlis sastoji od samo jednoga džemata, kako bi džematu Žabljak tako ukinuli legitimitet ! Tko je akter i organizator toga, pitamo se !

Sada i podršku traže svi, postaju aktivni, izdaju proglase, saopšetnja, posebno muftija !

Tako,po dosada viđenom,ne možemo biti uvjerenini u iskren naum muftije mostarskog u zaštiti Lakišića harema u Mostaru,zato što sličnu aktivnost i zaštitu nismo vidjeli za harem Zorbinovac u Ljubuškom.

Ali vidjeli smo saučesništvo u prodaji dijela istog, bez upoznavanja džematlija o tome !

Slično je i vakufom i prenamjeni staroga Mejtefa gdje se sada odvijaju, džematlijama

Nepoznate aktivnosti i dogradnje, kao i još nekim vakufskim parcelama.

Možda se Lakišića haremu samo podiže i nabija cijena ! I to će se vidjeti i saznati!

Podrška muftiji, iskazana na sastanku zatvorenog kruga, izabranih imama muftijstva mostarskog,je nerealna i prividna, pošto dolazi od uposlenika svome poslodavcu.

Stoga, neka muftija dođe u Ljubuški i potrudi se da dobije podršku džematlija, kao i u drugim džematima svoga muftijstva !

Stavljajući se u zaštitu prevara, laži, nerada i nasilja izabranih i neizabranih predstavnika MIZ Ljubuški,čelni ljudi Mostarskog muftijstva su svojom objavom na proteste, a i neizlaskom pred džematlije, pokazali da su u krivu, da nemaju hrabrosti da se suoče sa istinom i pravdom,da nemaju temeljne ljudske karakteristike, te su nanijeli nesagledivu štetu jedinstvu i harmoniji među džematlijama.

Tu je trebao tražiti i tu se traži podrška!

Uvrede i bol kod vjernika je neopisivo teško primljena, te smo odgađali sa ovim odgovorom i saopštenjem pokušavajući izbjeći da u ljutnji ne izgovorimo neke teške riječi ili nedaj Bože,uvrede.

Nakon ovog obavjestenja Muftijstva mostarskog veći broj džematlija se odlučio da nadležnom sudu uputi tužbu za klevetu protiv Muftijstva mostarskog.

Skupština jedinog legalnog džemata Žabljak-Ljubuški nije još zauzela svoj stav po pitanju tužbe i ostavlja jos malo vremena da viši organi IZ BiH razmotre naše zahtjeve sa protesta u Mostaru i zaustave ovu agoniju u islamskoj zajednici Ljubuški.

Svakoga koga interesira svaki detalj u vezi slučaja Ljubuški, pozivamo da nam se obrate

Ili još bolje da nas posjete u našem gradu !

 

Džematlije MIZ-e, Ljubuški

i skupština džemata Žabljak

 

 

1477 Posjeta 1 Posjeta danas