Od kada (ne) postoje ljubuski dzemati?!

Selamun alejkum, postovane dzematlije Ljubuskog!

Dobili smo neke informacije o restrukturiranju u medzlisu IZ Ljubuski. Naime, dzemati koji su postojali stotinama godina u Ljubuskom su ukinuti. Dakle, nema vise dzemata Gozulj, nema vise dzemata Zabljak, nema vise dzemata Pobrisce, ni Vitine, a ni dzemata Gradska. Uvazenom hafizu Mensuru Malkicu, koji je povjerenik za vjerske poslove u IZBiH nije bilo tesko da potegne na daleki put iz Sarajeva do Ljubuskog. Da bi predao Semsi ef Germicu taj dopis iz registra o imenovanju.

To je objavljeno na stranici medzlisa IZ Ljubuski, a ta obavijest se moze tumaciti dvojako

Iz dopisa se ne moze zakljuciti kad je to odluceno i da li su oni davno ukinuli postojece dzemate. Dakle, datum upisa u registar nije naznacen, tako da mozemo o tome samo nagadjati.

Uglavnom, Mumin Elezovic ko fol je uputio upit pomenutom hafizu Malkicu zvanicno o tome da mu posalje taj dokument o registraciji. Tako da je nejasno od kada nasi dzemati ne postoje. Da li od oktobra ove godine, kad je dokument poslat Muminu, ili vec nekoliko godina ili decenija. Naravno, dzemtlijama niko ne polaze racune.

Da li je ovo provedeno po svim propisanim procedurama i to je pitanje. Tako da smo dovedeni u nedoumicu da ne znamo otkad ne postojimo. Dobro bi bilo da nam radi transparentnosti hafiz Malkic to javi, jer mi ne znamo gdje pripadamo ili ne pripadamo. Ili sta???

Svjedoci smo da su u praksi navedeni dzemati postojali zadnje dvije decenije, jer su zvanicno odrzavani izbori u svim tim dzematima (mada neregularni), plakati sa obavijestima o razlicitim manifestacijama su stampani sa nazivima dzemata Gradska, Gozulj, Zabljak, Vitina…Dakle, prakticno su postojali, a vjerovatno su postojali i administrativno, jer su se u njima odrzavali kakvi takvi izbori.

Tako da se s pravom pitamo:

Da li je ovo na brzinu ipak smisljeno da se ukine “neposlusni” , a jedini legalni dzemat Zabljak, i da zvanicno prestaje postojati, a da o tome i ne dobije obavijest. Opet apelujemo na hafiza Malkica da se obrati dzematlijama i objasni da li su ispostovane sve procedure u vezi ovog slucaja registracije tzv. dzemata Grad Ljubuski. Postovani hafize, krajnje je vrijeme da uspostavite ravnopravnu komunikaciju sa dzematlijama, koji su vasa baza bez koje bi i Vasa funkcija povjerenika za vjerske poslove bila besmislena i nepostojeca. Ne mozete se ponasati kao da nas nema. Jer bez dzematlija ni Vas nema.

Vi kao osoba sa casnom titulom hafiza trebate da nam budete primjer u pravednosti i Istinoljubivosti.

Nakon ovog traumaticnog saznanja dolazi jos jedna interesantna i cudna vijest, a to je:

U “Glasniku IZBIH” od datuma 29. juna 2023. godine nalazimo saopcenje koje je potpisao reis ulema Husein ef. Kavazovic, da glavni imam Ljubuskog Semso ef Germic koji na toj funkciji vec pune dvije decenije, prestaje da bude glavni imam medzlisa Ljubuski, te je imenovan v.d. glavnim imamom medzlisa IZ Ljubuski na odredjeni period od jedne godine, i to do 28. juna 2024. godine.

Naravno, ni o ovome dzematlije niko nije nasao za shodno da obavijesti, nego saznajemo vlastitim istrazivanjem. Tako da se pitamo kakva nam jos iznenadjenja pripremaju.

I cemu i zasto sve ove izmjene i rokade?

Zahtjevamo odgovor!

1594 Posjeta 1 Posjeta danas