Odgovor na dopis vakufske direkcije

 

Dana 09.04.2014.  99 kvm harema Zorbinovac u Ljubuskom  prodat je firmi Dzajic za 4.950 km , a rijaset IZBiH je to odobrio.

S kojim pravom i u cije ime? Medzlis Ljubuski nije imao  potrebe i interesa da ista prodaje, nama  Ljubusacima  u mezarju Zorbinovcu fali kaburskih mjesta i radi toga se dzematlije cude zasto se to prodavalo i cija je ideja da se ista prodaje ili mjenja?  Objasnite nam  koji je bio interes za Medzlis Ljubuski da ovo prodate i da im odobrite prodaju

.Zasto ste radili protiv interesa dzematlija i odobrili prodaju 33 kaburska mjesta?

Jedini interes u ovoj sramnoj prodaji imali su clanovi Izvrsnog odbora Medzlisa Ljubuski Tarik Mujanovic,Mumin Elezovic i efendija Semso Germic.

Tarik  u zapisniku (koji prilazemo kao sliku) o ovoj nelegalnoj raboti kaze:”pitali smo muftiju i on se slozio”.

Obratite paznju na dokument rijaseta gdje se kaze da je na dijelu vakufske nekretnine oznacene kao k.c.broj 1723 zv.Zorbinovac u povrsini od 99 m2 upisana u PL broj 829, KO Ljubuski na nacin da je ista ustupljena u korist firme Dzajic Commerce za iznos 4.950 km.

Sada pogledajte originalni zapisnik Medzlisa Ljubuski i tacku o prodaji gdje samo pise da su to zavrsili i da su pitali muftiju koji se slozio.

Obratite paznju kada je odrzana sjednica datum je 24.02.2019.godine.

Gospodo izgleda da ste se mimoisli u 5 godina. Nisu vam dobru godinu poslali da ih pokrijete u njihovim necasnim radnjma koje vi kao institucija podrzavate.

i jos nesto nije  Dzajic Comerce “ustupljeno” nase mezarje vec prodato. Sram vas bilo.

 

Mi Ljubusaci znamo da je cijelu ovu “trgovinu” odradio i rezirao Tarik Mujanovic a on zna za koje interese je ovo odradio i sta je dobio za nagradu?! U zapisniku se nigdje ne spominje ”vijece muftija” pa nas cudi da se oni naknadno ukljucuju i daju saglasnost za ovu nepravednu prodaju? Nije nam jasno da se vijece muftija bavi prodajom vakufskih parcela i istu odobrava, do sada je za ove poslove bila zaduzena Vakufska direkcija na celu sa hafizom Senaidom Zaimovicem. Mada je upitna i njegova nadleznost, s obzirom na dokazane malverzacije sa vakufima u Banja Luci.

I u sta su utrosene te haram pare od prodaje?

Vakuf se ne moze ni prodati, ni pokloniti ni naslijediti.

Volja vakifa naznacena u vakufnami se mora doslovno ispostovati.

Prodaja vakufa znaci njegovo trajno gasenje i permanentno brisanje svih tragova naseg identiteta i postojanja sa odredjenog podrucja, te je stoga haram. Ono što je obaveza vjernika i Islamske zajednice jeste donošenje planova i pokretanje aktivnosti na oživljavanju vakufa i učiniti da oni daju koristi, koje će predstavljati materijalnu osnovu za održavanje džamije i džematskih aktivnosti, a to se može postići na različite načine.

Medjutim IO medzlisa Ljubuski u saradnji sa vijecem muftija i rijasetom je odlucio da nam zauvijek proba da  izbrise tragove postojanja sa podrucja Ljubuskog odlucivsi se za preimenovanje i prodaju dijela harema Zorbinovac A vakuf pripada dzematlijama i lokalnoj zajednici muslimana u podrucju u kojem se nalazi To je veoma jasno naglaseno u vakufnami.

 

 

Druga parcela navedena u ovom kvazi dokumentu je od 75 kvm, takodjer i zid harema Vrbica. Tako da se pitamo kome i zasto smetaju nasi haremi i zasto nam barem ne ostave tu jedinu buducnost koja nam je izvjesna u Ljubuskom, a to je mezar, jer sve manje muslimana tu zivi, a i to sto je zivo je mahom staracka populacija. Zasto su haremi Ljubuskog trn u oku odboru IO medzlisa Ljubuski? Sta nakon prodaje harema? Hoce li prodati i zakljucane dzamije?

 

Vakuf Mejtef je takodjer meta preimenovanja, a vjerovatno i preprodaje koja se planira za kasnije.

 

Kada je federalni gradjevinski inspektor Senad Smajic upitao Mumina Elezovic,Mumine imate li dozvole za Mejtef, on je onako zbunjeno odgovorio:” Cekamo da se preimenuje i onda ce nam dati dozvole?”!

Zasto se mejtef kao vakuf mora preimenovati? Po iskustvima iz Banja Luke to se radi kada se odluci vakuf prodati. Cekat cemo da vidimo sta su nasi ”predstavnici” odlucili, kome ce sta prodavati.

 

 

Pozivamo IO medzlisa, vijece muftija i rijaset da prestanu da se bave ovim necasnim radnjama. Uostalom, otkad su Vijece muftija i rijaset nadlezni za preprodaju vakufa?Veoma dobro znaju da je to haram, da je preprodaja i preimenovanje nelegalni i da nisu u njihovoj nadleznosti.

Neka procitaju ponovo vakufname ljubuskih vakifa i vrate se na Pravi put i ispostuju ono sto im vjera nalaze u pogledu upravljanja vakufima.

Neka se ispostuje volja vakifa.

Sto se tice konstatacija da ste podigli zasade vocai to voce ne postoji, koliko mi znamo.

Pisete o kuci vakufu gdje zivi jedna nasa porodica i da je bilo komunikacija o rekonstrukciji kuce.

Cinjenica je da su dzematlije htjeli izvrsiti rekonstrukciju objekta iz svojih sredstava i pomoc porodici , ali Medzlis IZ Ljubuski na celu sa Muminom Elezovicem to nije

dozvolio, cak su porodicu htjeli iseliti iz vakufa kojeg ova porodica koristi skoro 100 godina.

Reakcijom dzematlija i gradjana Ljubuskog ova porodica ostala je u kuci, mada je Mumin tu mislio otvarati kloanicu za kurbane.

Pisete da ne znate da ima vise vakufa u nasem Medzlisu osim ove kuce. Mi cemo vam reci  da imaju vakufi u Vitini, i u LJubuskom kuca Hajrudina Becirovica -Rude.

Medzlis Ljubuski proziva “grupu gradjana” da siri lazi umjesto da se obrate Vakufskoj direkciji, pa evo  da razotkrijemo i ovu laz

postavljamo dva e-maila koje smo slali dir.vakufske direkcije Senajidu Zaimovicu, ali doticni nije nasao za shodno da odgovori.

On odgovara tamo gdje treba zastititi “svoje pulene na terenu” one koji prodaju i preprodaju ono sto nije njihovo.

 

Na kraju, mi Ljubusaci moramo biti na oprezu, jer vakufe od ove ”trojke” i njihovih saucesnika   moramo cuvati i cim sta saznamo moramo obavijestiti javnost. Oni rade mucki i u tisini.

1532 Posjeta 2 Posjeta danas