IRFAN HOROZOVIĆ(Banja Luka,1947)

Stara bosanska kuća,

Gledam je na fotografiji. Sjećam se kako diše u prozračnosti na bosanskim brdima, u gradovima i selima, u kasabama, nalik na zbijena čovjeka u bijeloj odori kojem je tamna kapa navučena sve do očiju.

Kroz pendžere je gledala svijet i svijet je kroz pendžere gledao nju.

Bijeli gornji boj nešto širi i prostraniji, poput grudnog koša, donji boj opasan ogradom s kapidžikom kao kopčom, a noge duboko u zemlji, odakle se nisu pomjerale čak ni kad je bio potres.

Čuvala je svoju privatnost i tajanstvenost, svoj strah i otpor, svoje priče i svoje vezove. Čuvala je sve dok je mogla. Jer,sve je bilo u njoj.

Snijeg je klizio niz njen šiljat krov, tuča se odbijala, a kiša je nekad čavrljala, nekad rogoborila s tom postojanom kućom na četiri vode.

Unutra su bili basamaci, unutra je bio hamam, drvena bešika je bila, unutra je bio saz.

Vrijeme koje nagriza i jede sve(legenda kaže naročito svoju djecu), gutalo je njene srodnice i sestre, kao gljive.

Povlačila se pred njim, skrivala, sve dok doba zločina nije zabolo svoje noževe u njenu najdublju intimu, dok joj tenkovi nisu razrušili kapidžik i grudi i nagnali njenu čeljad u izgnanstvo, dok joj avioni nisu tukli u tjeme i od njenog krova na četiri vode načinili krov na četiri vjetra.

I tek tad se vidjelo koliko je ukućana bilo u toj maloj kući.

I tek tad se vidjelo koliko je ta kuća bila primjerena njihovim snovima.

I nije čudo da se mnogi od njih, raseljeni po bijelom svijetu, osjećaju tjeskobno.

Traže basamake da se ponu na gornji boj – nema ih, traže pendžere da kroz njih vide zavičajni krajolik – nema ni pendžera;kad negdje odlutaju, pa se vrate, dugo traže kapidžik kako bi mogli ući u svoju kuću, ali kapidžika nigdje nema. Nema ukućana. Ni komšija nema.

I u san kad zakorače, prazninu zateknu.

San se ispraznio od života.

Stoji samo ta stara kuća, negdje u Bosni s nogama na zemlji, nevidljiva, kuću koju pamtimo i koja sa svoje četiri vode zove da je ponovo izgradimo.

A san je poput lastavice.

Izvor:Irfan Horozović:Nepoznati berlinski prolaznik); STAV;br.457 od 8.12.2023.

Izbor: Kemal Mahic

 

415 Posjeta 1 Posjeta danas