Misao 21. dana Mubarek Ramazana NAJKORISNIJI POKLON

(praktičan savjet u zadnjoj trećini Mubarek mjeseca)

Mubarek dani uvijek donesu mnoštvo radosti, ali ima i sjete. Koga nema s nama? Koga neće biti sutra?

Oni koje smo ispratili zauvijek ostave prazninu, čežnju i osjećaj zahvalnosti na svemu što su bili, značili i učinili za života. Kako im zahvaliti i odužiti im se? Kako im pomoći sad kad sami za sebe više ništa ne mogu učiniti? Kako postići kod Allaha da im olakša, da bude nježan i blag prema njima?

I da nama tada bude lakše.

Ljudi čine svašta, ponešto iz znanja, a mnogo čega i iz neznanja. Nešto što se čini iz neznanja često koristi manje nego što šteti.

Dok stvar je zapravo jednostavna: treba im pomoći rječju i djelom, kako je preporučeno sa samog vrela.

1. Rječju

Poslanik, a.s., je rekao:

“Umrli u svom kaburu je poput čovjeka koji se davi u moru i doziva upomoć! On iščekuje dovu da mu pristigne od oca, brata, prijatelja.

Kad mu stigne, obraduje ga više nego cijeli dunjaluk sa svime što ima na njemu. Poklon živih mrtvima jeste dova (da im Allah bude milostiv) i istigfar (molba Allahu da im oprosti).”

Reći će neko: “A djeca svome roditelju?”

E, to nije preporučio Poslanik, nego Allah lično.

Rekao je: “Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim”. A najbolji vid zahvalnosti je opet dova i istigfar. Dao je i konkretan način:

“Rabbigfir li ve li validejje verham huma kema rabbejani sagira”, i “Rabbenagfir li ve livalidejje jeume jekumul hisab” (bar jednu od ove dvije smo već uobičajili učiti u dovi nakon namaza).

Djelom

Roditeljima se najbolje zahvali čineći dobro, živeći život u dobru, i odgajajući svoju djecu u dobru, baš onako kao što su i nas oni odgajali. Budući da su oni naš sevep, sevep su i svega dobrog što mi činimo, jer: “Onaj ko je sevep nečemu dobrom, kao da ga je sam učinio”, ima nagradu za to.

Dodatno njima pred dušu, i u njihovo ime (a to se odnosi i na druge, ne samo roditelje), udjeliti sadaku, vratiti njihove dugove, zaklat kurban, poslat bedela na Hadž, podijelit fidju za njihov propušteni post, lično učit Kur'an, uvakufit neki hajrat…, načini su da im se olakša, da im se upiše dobro djelo i da se obraduju. To je potvrđeno.

Sve mimo i izvan ovoga Allah zna.

207 Posjeta 1 Posjeta danas