Ako se ne budemo izjašnjavali kao Bošnjaci, Evropa će nas tretirati kao vjersku skupinu

tarik

Ukoliko se desi da se izjašnjavamo vjerskom odrednicom, bit ćemo suočeni sa problemom da će nas među evropskim narodima prepoznavati kao vjersku skupinu i na taj način nećemo moći participirati u pravima koja imaju ostali evropski narodi, kazao je prof. dr. Tarik Zaimović, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Popis 2013” koji je u Mostaru održao radni sastanak sa glavnim imamima i predsjednicima medžlisa s područja mostarskog muftijstva, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

On je istakao da će popis stanovništva koji će se desiti u prvoj polovini oktobra ove godine ”definirati sliku nas Bošnjaka”.
 
”Stoga je važno da damo puni doprinos ovom procesu koji će nas pozicionirati na međunarodnoj sceni“, rekao je Zimović.
 
Među probleme s kojima su Bošnjaci danas suočeni on je uvrstio nejasnu etničku identifikaciju, nepoznavanje sadržaja popisnog listića, ulogu dijaspore, kao i nespremnost Bošnjaka da aktivnije učestvuju u realizaciji popisa.
 
Ponovio je činjenicu kako će bilo koje drugo izjašnjavanje u ponuđenim modalitetima, osim nacionalne odrednice ”Bošnjak”, anketiranog predstavnika tog naroda svrstati u kategoriju ostalih, dakle nekonstitutivnih naroda.
 
Prema njegovim riječima, izjašnjavanje nekim drugim imeniteljem osim imena ”Bošnjak”, za Bošnjake će imati i značajne implikacije u ekonomske tokovima.
 
Iz izlaganja prof. dr. Zaimovića, prenio je novinar AA, moglo se zaključiti kako su anketna pitanja i popisni listići tendenciozno postavljeni na način da će neki odgovori, poput mjesta stanovanja suštinski eliminirati anketiranog iz ukupnog zbira pripadnika bošnjačke nacionalne skupine.
 
Jedna od najvećih opasnosti koje prijete konačnom zbiru Bošnjaka na predstojećem popisu, rekao je, jeste tretiranje bošnjačke dijaspore, a ti podaci mogu biti posebno pogubni u statistici bh. entiteta Republika Srpska.
 
”Dijaspora učešćem i patriotskim odnosom prema svojoj domovini i prema svom rodnom zavičaju, na temelju postavljenih zakonskih normi, može iskoristiti svoje pravo i potvrditi pripadnost bošnjačke populacije”, poručio je Zaimović.

(AA)

942 Posjeta 1 Posjeta danas