Peticija poslata rijasetu,saboru IZ,muftijstvu mostarskom i medzlisu Ljubuski

Nakon vandalskog čina kada su Tarik Mujanović, i grupa njegovih poslušnika, sve po naredbi Mumina Elezovića,
oskrnavili džamiju na Žabljaku izbacivši novi tepih, donirani vakuf džematlija Ljubuškog u džamijsko dvorište Ljubusaci su ostali zaprepasteni. Neposredno nakon  ovoga bezumnog cina sreli smo Semsu ef Germica i upitali ga zasto su ovo nedjelo uradili.On nam je hladnokrvno, u prolazu, odgovorio da se obratimo predsjedniku IO Medzlisa Muminu Elezovicu.

Zgroženi ovim činom, Ljubušaci su pokrenuli peticiju za vraćanje tepiha u džamijske prostorije. U tom vandalskom pohodu ova grupa je isčupala silom, bez trunke poštovanja, levhe sa zidova, skinuli zvaničnu zastavu islamske zajednice i sve to izbacili napolje. Takvo siledžijsko zlodjelo bilo je povodom za potpisivanje navedene peticije.
Veliki broj naših sugrađana Hrvata, preneraženi takvim činom, potpisalo je peticiju i kako sami kažu, žele da stanu na stranu pravde.
Tim ljudima, kao i mnogim drugim iz drugih gradova, koji su htjeli da potpisu peticiju od srca se zahvaljujemo.
Ljudima iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, koji su željeli potpisati peticiju, odgovorili smo da peticiju
potpisuju samo Ljubušaci, ali da nam njihova podrška puno znači. Peticiju su potpisala 242 Ljubušaka sa područja Ljubuškog i dijaspore.
Većina tih ljudi je i donirala sredstva za kupovinu toga tepiha, ustvari njihovog vakufa džamiji Žabljak !
Peticiju smo poslali reis-ul-ulemi dr.Husein ef. Kavazoviću, predsjedniku Sabora Islamske zajednice BiH gos. Edhemu Bičakčiću, ( pamtimo ga po dobrom dijelu i prvim doniranim sredstvima za povratnike i džamiju u Pobrišću) muftijstvu mostarskom kao i medžlisu IZ Ljubuški. Kiše dolaze, a tepih je izbačen i sigurno će kisnuti a samim tim i propadati.
Nadamo se da će odgovorne osobe (a koje postoje prvenstveno radi ovih koji im se obraćaju) donijeti razumnu odluku da se tepih koji je Vakuf džematlija Ljubuškog vrati u džamiju kojoj pripada.
Također se nadamo da svi kojima se obraćamo ne podržavaju, već da su osudili, ovakav vandalski čin, odnos prema imovini islamske zajednice, prema zastavi IZ, levhama !
Također se nadamo da će bar kod njih prevladati zdrav razum !

 

982 Posjeta 28 Posjeta danas