SLADOLED

Uz mnoštvo drugih radosti,ljeto je vrijeme koje nam donosi i užitak u poslastici koju jednostavno svi vole.Naravno riječ je o sladoledu.Ali,jeste li se ikad zapitali gdje I kako je nastao sladoled?

U dalekoj prošlosti postojale su različite poslastice slične današnjem sladoledu.Tako su u Perzijskom carstvu jeli sok od grožđa pomiješan sa snijegom specijalno dopremanim s planin.Kasnije su led miješali sa šafranom i voćem,a Arapi su bili prvi narod koji je sladoled pravio s mlijekom.

Sirija,Irak i Egipat u X vijeku već su uveliko uživali u ledenoj poslastici,koristeći zaslađeno mlijeko,pavlaku ili jogurt i dodajući kandirano voće i orašaste plodove.Smatra se da je sladoled došao do Evrope baš zahvaljujući Arapima koji sun a Siciliji prenijeli svoje majstorske vještine mještanima.

Neki kažu da su prvi recept za sladoled smislili Kinezi još 3000 godina p.n.e.,a da je zahvaljujući pustolovu Marku Polu sladoled sa Dvora Kublaj-kana stigao u Evropu.Ovaj svjetski putnik prenio je svoje iskustvo sa Dalekog istoka I sladoled je počeo da se priprema prema njegovim uputama..Ubrzo,nova poslastica postala je symbol bogatih I moćnih,te su samo pojedinci uživali privilegiju da ga konzumiraju.

Postoji legenda kako je i engleski kralj Čarls(Charles) ljubomorno skrivao recept za sladoled,želeći da bude jedini koji će uživati u ovoj deliciji.No,nakon njegovog svrgnuća 1649.godine sladoled počinje da se služi I na drugim dvorovima.

Kada su Britanci u XVIII vijeku naselili Ameriku,sa sobom su donijeli I strogo čuvani recept za sladoled.Tih godina počinje da se služi na balovima i drugim svečanostima I polako postaje dio tržišta.

Međutim,za komercijalnu upotrebu sladoleda značajne su dvije godine:1951.godina,kada je Džejkob Fasel otvorio prvu fabriku za proizvodnju sladoleda,i 1926.godina,kada je osmišljen prvi rashladni uređaj..Od tada više nisu postojale prepreke za transport I održavanje ovog smrznutog slatkiša.

Sladoled u kornetu nastao je sasvim slučajno 1904.u američkom gradu St.Loisu.Prodavač Charles Menches je u jednom trenutku ostao bez metalnih posudica za sladoled.Pomogao mu je prijatelj,doseljenik iz Sirije,koji je prodavao neku vrstu ukusnih I hrskavih palačinki.Charles je uzeo palačinke,uvio ih u fišek(kornet) i u njemu posluživao sladoled.

Medicinska istraživanja pratila su aktivnosti određenih dijelova mozga u stanju mirovanja,te nakon konzumiranja sladoleda.Pokazalo se da već jedna kašika sladoleda prouzrokuje osjećaj uživanja I čini ljude sretnijima.

U svijetu se najviše jedu tri vrste sladoleda:s okusom čokolade,vanilije I jagode.Ali sigurno je ipak najčudniji onaj s okusom-kiselih krastavaca.

Sladoljupci su izračunali da kuglica sladoleda nestaje nakon tačno 50 lizova.

 

Izvor:ZAMBAK,časopis za zabavu I pouku,maj 2012.

 

1009 Posjeta 1 Posjeta danas