SIKTERUŠA IZ HAIRA

“Kako prepoznati bosanku na plazi?

Ima mlin u ruci.”

Kahva,kafa,kava. Na sta vas to asocira?

Mene na ceif,merak,druzenje, na prijateljstvo.

Podsjeca me na moje posjete neni, na komsiju, starog dedu Omera i dane kad je njegova avlija licila na more, more kafe. Sva je hava bila opijena njenim mirisom dok se, kroz mahalu, aksamom sirio sevdah ogromnog sisa. A onda dugo u noc bi monotoni zvuci remetili san kumri dok bi on stupo da ima frisku za sabah musterije. Onog dana kad je umro nestali su i mahalski mirisi, sevdah je zamro a noc je postala sablazno tiha.

I mama je nekad przila kafu u sisu,ispred zgrade. Tada bi sve kone izasle,sjelo bi se,przila sve jedna zadrugom,kafenisale bi razmecuci se pricom o zehirama i mirodjijama i ponekom partijom traca.

Mi, djeca, bi se igrali izmedju cetri vatre, plohe,partizana i svaba,povratka otpisanih. Tih godina niko nije htio biti svabo. Svi smo bili Prle i Tihi.

Vrhunac mog djecijeg kafenisanja je bio kad bi dobila kocku-dvje secera i dozvolu da umocim u fildzan.Pri trecoj kocki bi vec dobila poznat odgovor nasih starijih: “Deder ne seri mi se u ceif!”

E to je bio hair!

S vremenom rdja se uhvatila na siseve, manje se sjedilo i kafenisalo ispred zgrade,manje se i igralo. Kafa se pocela prziti u rerni a onda je i to prestalo kad je stigla Frankova i Minasova mljevena.Kajmakusu su zamjenile espresso,late,macciato,ice- , nes- , freggo i sve druge mladje rodice.

Ponekad kad osjetim da se djetinjstvo povlaci pod naletom nadolazece starosti pozelim da se opet vratim u dvoriste, da opet budem Tihi, da umocim u ceif.

Znam da je to nemoguce jer je sikterusa davno pristavljena i ispijena.

Posveceno svima nama iz zgrade Ulica brace Dizdarevica br.8

 

Piše: Amela Ćeško

 

kahva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1791 Posjeta 1 Posjeta danas
News Reporter