Vedrina dijaspore

Da se mene pita vazda bi bio i osto ovaj mir i komocija u šeheru, ne bi bilo one frtutme i gungule k'o svakog ljeta što je bilo. K'o star insan pa mu sve smeta. Srećom niko me ništa ne pita, a život teče svojim tokom sve dok ga nešto ne pomete, baš ko nas što je isprepadala, okaharila i pomela ova nevidljiva baja i baš ko da moreš sve i svukud, a ne mereš ništa i nikud, neg nako samo tuhinjat i čekat da prođe, a nisi siguran je li bilo išta kamo li kad će i hoće li prestat i proć. Nejma nam ni dijaspore, a po dijaspori si mogo sahat godišnjih doba navijat, a sad ih moreš na prste prebrojati, a nekad je bilo drugačije.

Dođu ljeti i donesu nam toplinu i vedrinu, razmile se po šeheru u razmim bojama i govore raznim jezicima, ko da nam je svake godine Olimpijada. Uslikaju se kod sebilja i one gume što gori i nestanu ko da hi je insan usnio. More bit zato ne volim kad počne dijaspora dolazit, iako su mi dragi, ko što ne volim ovu riječ kojom je obilježiše i nagrdiše, ko što nisam volio kad dođu lubenice iako sam hi plaho begeniso, jer mi i dijaspora i lubenice najave kraj ljeta i početak duge sarajevske zime. Ko da nam oni, “tobe jarabi”, ukradu i odnesu sunce i toplotu sa sobom, a nas ostave da deveramo i čamimo sa sarajevskom teškom i dugom zimom.
A more bit se i oni vrate u svoju hladnoću i čamotinju, daleko od svoje zemlje gdje ni sunce ne grije kao ovo naše. I tako sve dok ne dođe novo ljeto kad nas sviju zajedno sunce obasja i ogrije. Eto, pa dojdite nam opet, akobogda, i ostanite malo duže neće li i vas i nas ovo naše sunce malo duže grijat.

Iz Hadžibegove druge “Dijaspora i lubenice”

Hadžibeg

Komentari na tekst:

Sanela: Napokon nešto lijepo i vedro o dijaspori, mada mi taj naziv dijaspora izaziva grčeve u stomaku.

Merima: Eh, kako smo samo svi sretni i mladi i stari kad se približava juli mjesec i počnemo pripremati kofere. Znamo da nas rado čekate, a sad nažalost ništa, svi smo tužni i razočarani. Valja čekati još godini i do tad ko zna šta i kako može biti.

Senida: Niti Bosna moze bez dijaspore,niti dijaspora bez Bosne.Mnogima je dijaspora bila trn u oku.Bez obzira sto ne moze doci ,svoje najmilije nije zaboravila.Nek ste zivi i zdravi , vi tamo i mi ovamo.Ima Onaj gore koji se za sve pita,pa ce i ovom haoticnom stanju, doci aBd kraj. Sreca pa se On za sve pita.

Nedžmija: Bas tako, vracamo se u svoju hladnocu i daleko od svoje zemlje iz koje smo protjerani..Gutamo ovaj svoj cemer i od tudina a sto je gore, i od svog..Nadam se da ce nas , sve skupa , ovo nase sunce ogrijati..Hvala Vam za predivne price.

Nura: Eh, pa odavno ne pročitah nešto ovako i lijepo i tužno u isto vrijeme .Lijepo nam i tužno kad odemo dole a još tuznije kad se vraćamo. Ne bi nam niko ugodio.

 

1756 Posjeta 1 Posjeta danas