KATOLIČKI SVEĆENIK IZ JERUSALEMA MUSELLEM: ODLUKA ERDOGANA JE VELIKI DOPRINOS ČASTI I DOSTOJANSTVU AJA SOFIJE

Katolički svećenik i predsjednik Međunarodnog jeruzalemskog odbora za pravdu i mir Manuel Musellem izjavio je kako je odlukom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o promjenu statusa Aja Sofije u džamiju, doprineseno časti i dostojanstvu ove historijske građevine.

“Shvatite da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan povećao dostojanstvo i čast naše crkve Aja Sofije” – napisao je Musellem u poruci na društvenim mrežama.

Pozvao je sve kršćane u svijetu da pozdrave odluku o tome da Aja Sofija kao džamija otvori vrata za molitvu.

Erdogan je Aja Sofiju iz muzeja, u kojem je bila pod nogama svakoga, pretvorio u džamiju koja će se voljeti i poštovati i u kojoj će se spominjati i veličati Božije ime – poručio je Musellem, te dodao:

“Dok god musliman poštuje moju crkvu, poštuje i mene. Povijest i sudbina željeli su da se ova velika crkva s svojim narodom vrati u islamu.”

Podsjetio je kako su u Španiji i u arapskom svijetu brojne crkve pretvorene u džamije, ali isto tako i brojne džamije u crkve. Kako je kazao, u Aja Sofiji se nekad čitala Biblija, od sada će se čitati Kur’an.

Podsjetio je i na to kako kršćani i muslimani u pojedinim evropskim zemljama koriste ista mjesta za obavljanje molitve, piše Anadolija.

“Stoga, nemojte ih sprječavati da klanjaju u našim crkvama. Oni su naš narod, kao što smo i mi njihov. Mi smo njihovi kost i meso, kao i oni naši. Svaki kršćanin mora štiti muslimana, kao što i musliman Arap treba štititi kršćanina ” – poručio je Musellem.

Hayat.ba

 

 

761 Posjeta 1 Posjeta danas