Krije li Stari grad Ljubuški arheološko blago?

Drugi ciljani posjet Starom gradu Ljubuškom, u narodu nekad uobičajeno – kuli hercega Stipana, u ovoj godini, samo je potvrdio ono što se dalo naslutiti tijekom ljetošnjeg posjeta kada su vršena arheološka istraživanja.

Za taj objekt kojem se točno ne zna ni vrijeme gradnje može se reći da je – tabula rasa.

Podsjećamo, za arheoloških istraživanja koncem lipnja i početkom srpnja otkopana je manja zgrada, gdje je nitko nije očekivao.

Popločane podnice naslutile su pravi ”Stradun u malom”. Voditeljica radova dr. sc. Nina Čuljak tom prilikom je primijetila: ”Zanimljivo, ovo je prekrasan spomenik, upečatljiv u ovom okruženju, a ovo je prvi put da se arheološki istražuje”?!

Slično bi se moglo kazati i tijekom jeseni kada se obnavljaju istočni, stručno kazano perimentalni bedemi, javlja Radio Čapljina.

Tražeći temelje zdanja radnici tvrtke Građevinar Fejzić iz Mostara, koja je izvođač radova, kopali su duboko ispod nanosa kako bi stigli do unutrašnje strane bedema.

Uz put su na južnoj strani otkrili još jedan poprečni zid. Što će se ukazati kad se jednog dana sav taj žut nastao rušenjem golemih zidina i očito je prostorija unutar tvrđave, tek će se vidjeti.

Zato i kažemo da je tvrđava hercega Stjepana u pravom smislu ”tabula rasa”.

Dakle, arheoloških istraživanja do 2020. godine nije nikada bilo. I obnove su bile rijetke i sporadične.

U separatu ”Stari hercegovački gradovi” autori – Hamdija Kreševljaković i Hamdija Kapidžić navode da su na tvrđavi ”vršeni neki popravci 1767. i u tu svrhu dobavljeni su majstori iz Mostara”.

Sada 253 godine poslije ponovo su ”dobavljeni” majstori iz Mostara. S obzirom da je separat objavljen u Godišnjaku ”Naše starine” Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti N. R. BiH iz 1954. godine, zanimljiva je konstatacija autora o stanju zdanja: ”Grad Ljubuški je znatno ruševan, najbolje se još drži ona kula čiji ostaci strše još do deset metara u visinu, a temeljni zidovi debeli su 2 – 3 metra”.

Kad je tako bilo prije 66 godina, onda se može zamisliti sadašnje još ruševnije zdanje, unatoč jednom malom zahvatu početkom milenija.

Za radove koji su u tijeku, sadašnja faza bi trebala biti završena do 1. prosinca, ove godine, Ljubušaci mogu zahvaliti Europskoj uniji iz čijih sredstava se financira projekt.

Na ulazu u zdanje na ploči uz taj najvažniji dio, čitamo i ostale podatke. Provedbeni partneri su – JU Razvojna agencija ŽZH – Herag, Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma i Nacionalna turistička agencija Crne Gore. Projektant je Studio ”Urbing“ d. o. o. Sarajevo, dok nadzor vrši ”DM Projekt“ d. o. o. Mostar.

Izvođača smo već spomenuli, a naručitelj je Grad Ljubuški.

IKS Portal Ljubuski

1441 Posjeta 1 Posjeta danas