VIŠNJE I TREŠNJE: Zlatni rudnik zdravlja

Od davnina su višnje i trešnje na dobrom glasu.Ovima ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava,od lijeka za giht i artritis,do hrane za dobar san.Donedavno se sve to smatralo narodnom medicinom,ali istraživanja su dala i naučnu osnovu svim tim pričama.Nismo daleko od dana kada će vam liječnik reći:“Uzmi 10 trešanja i višanja i pozovi me ujutro“Odličan su izvor vitamina.Ublažavaju bolove izazvane artritisom i gihtom,glavobolju,ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom.Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi melatonin na bezbjedan i zdrav način,poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije.Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti,poboljšavaju raspoloženje.Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprjećavanju srčanih bolesti i raka,ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju.Za ovo su najvjerovatnije zaslužni antioksidansi u trešnjama,od kojih su najzdraviji antocijanin i kvarcetin.

Prema rezultatima naučnih istraživanja,flavonoid  kvarcetin ima antikancerogena svojstva i pomaže u sprječavanju srčanih bolesti.Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kvarcetina,jer sadrže velike količine po obroku.

U košticama  trešanja nalazi se mala količina amigdalina,poznatog i kao vitamin B!/ ili laetril,za koji se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora,sprječava dalje širenje raka i pomaže u ublažavanju bolova izazvanih kancerogenim procesima.Neki narodi,kao Hunzi u Pakistanu,oduvijek su u ishrani koristili amigdalin i nisu oboljevali od raka,što je naučnike navelo na zaključak da se radi o hrani koja psprječava pojavu kancera.Laboratorijski ogledi na miševima su to potvrdili.Novija istraživanja su prilično kontraverzna,jer amigdalin sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i ublažavaju bolove.Zato je 20 trešanja 10 puta efikasnije  od aspirina,a ima i pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Nije samo zdrav plod trešnje.Od njihovih peteljki možete napraviti čaj za pojačano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima.

Trešnje se smatraju odličnim izvorom bora,što u kombinaciji sa kalcijom i magnezijom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.

Trešnje sadrže malo kalorija,nemaju masnoća,a imaju visok udio vode.Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava nivo energije i pomaže u ubrzanju metabolizma.Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom i za mršavljenje.

Trešnje sadrže kombinaciju antiejdžing antioksidanasa,bogate su vlaknima,vitaminima A,B i C,sadrže mnogo minerala,posebno kalcija,gvožđa i kalija.Svaka trešnja ima samo 4 kalorije,jednake količine ugljenih hidrata i proteina,a uopće na sadrži masnoće.Poznate su i po tome što pročišćavaju krv i podižu energiju.Zato u sezoni trešanja iskoristite sve njihove blagodati da biste bili zdraviji,izgledali mlađe i osjećali se bolje.

Trešnja je dovoljan izvor gvožđa za muškarce,ali ne i za žene,kod kojih su potrebe za ovim mineralom veće.

Trešnja i višnja su izvori mangana.Trešnja i višnja su izvori bakra,komponente za stvaranje hemoglobina.

Trešnja i višnja sadrže vitamina C.Višnja je izvor vitamina A u obliku betakarotena.

 

Izvor:Biljem do zdravlja;Broj 34/godina 2020.

Priredio:Kemal Mahić

 

943 Posjeta 1 Posjeta danas