Humanost ne poznaje granice: Danski bračni par pomaže stanovništvu BiH!

Samo jedan poziv za humanitarnu misiju bio je dovoljan da se bračni par iz Danske Maj-Britt i Rene Sigvarsten spreme na put u Bosnu i Hercegovinu i lično dovezu vatrogasno vozilo i vozilo hitne pomoći kao donaciju za Donju Ljubinju i Kozarac.

Humaniste velikog srca, svoju misiju počinju u januaru 2006 godine. Niti teški zimski vremenski uvjeti, niti hiljade kilometara koje su prešli, upravljajući vozilima, nisu ih spriječili da učine dobro djelo. Veliko srce, volja i želja da pomognu stanovništvu u Bosni i Hercegovini im je bio jedini prioritet.

Nakon uručenja prve donacije i zahvalnosti stanovništva prilikom uručenja, Maj-Britt i Rene Sigvarsten odmah su znali da će ponovo doći u Bosnu i Hercegovinu te da to neće biti jedina donacija za BH stanovništvo.

Od tog momenta danski bračni par Bosnu i Hercegovinu vidi kao drugu domovinu i pružaju nesebičnu podršku stanovnicima i institucijama u Bosni i Hercegovini kroz različite humanitarne aktivnosti.

Da bi ste voljeli Bosnu i Hercegovinu ne morate biti iz ove prelijepe države, Bosna se zavoli na prvi pogled a ljubazno i nadasve prijatno stanovništvo postaju vam prijatelji za cio život.

O prvoj posjeti BiH i svim dosadašnjim humanitarnim aktivnosti za naš potal Akter.ba, nešto više kazali su nam bračni par Maj-Britt i Rene Sigvarsten.

Humanost

Kako ste došli na ideju da pomažete stanovništvu BiH? 

Danska opština Esbjerg je bila grad prijatelj sa Prijedorom. Opština Esbjerg je zamolila Rene-a da donira vatrogasno vozilo za Donju Ljubinju i ambulantno vozilo za Kozarac. Rene je tada bio zaposlen kao šef firme FALCK koja je tada obavljala vatrogasnu službu i hitnu pomoć. Rene i ja smo lično odvezli vozila do BiH i uručili ih.

Možete li nam nešto više reći o svim vašim dosadašnjih humanitarnim aktivnostima? Kako i na koji način pomažete stanovništvu BiH?

Imamo dosta saradnika u Danskoj. Mnoge firme i pojedinci su nam pomogli kod donacija. Poslali smo vatrogasna vozila, vozila hitne pomoći i vatrogasne uniforme mnogim vatrogasnim stanicama. Takođe smo poslali i raznu opremu za vatrogasne stanice i bolnice, pomagala za ljude sa posebnim potrebama, opremu za mužu krava, kompjutere, namještaj, garderobu, obuću, igračke, pumpe za vodu, šivace mašine i hranu.

Mi lično sve prikupljamo, pakujemo i transportujemo u lager smejšten u Sarajevu. Isto tako lično iz lagera u Sarajevu distribuiramo pomoć onima kojim je potrebna. Takođe smo više puta lično vozili kamione sa donacijama za BIH (danske firme su nam posuđivale kamione).

Od 2019. smo počeli saradnju sa humanitarnom organizacijom Most-Bro.

Most-Bro trenutno transportuje sve naše donacije i u zadnje vrijeme zbog situacije sa koronom, Most-Bro uručuje donirano.

Od svih dosadašnjih posjeta, uručenja donacija koja vam je bila posebna? 

Sve donacije su za nas posebne pošto pomažemo onima kojim je pomoć zaista potrebna.

Sa kojom organizacijom najviše sarađujete u Danskoj? 

MOST BRO humanitarna organizacija iz Danske i gospodinom Farukom Jakićem.

Kako možete ocjeniti saradnju sa humanitarnom organizacijom “Most –Bro”?

Imamo izvanrednu saradnju sa Most-Bro. Mi finansijski više nismo u mogućnosti sami plaćati troškove transporta za BiH zbog čega je saradnja sa Most-Bro vrlo značajna. Zajedno možemo pomoći mnogo više.

Da li nam možete pomenuti sve one koji vam pomažu na prikupljanju pomoći, pored Most- Bro, možda imaju neke institucije u Danskoj, firme ili neko koga bi ste voljeli pomenuti?

Firmu VIKING Lifesaving and Equipment želimo posebno istaći jer već godinama doniraju vrijedne vatrogasne uniforme. Mi lično preuzimamo donacije od firmi i pojedinaca koje nam naši bosanski prijatelji pomažu upakovati.

Po Vašem mišljenju da li Bosanci i Hercegovci dovoljno pomažu svojoj domovini?

Mnogi Bosanci i Hercegovci pomažu svojoj domovini, ali bosanska omladina je zaboravila svoju zemlju. To je žalosno.

Humanost na djelu

Da li planirate i dalje humanitarno djelovati u BiH?

Da, ali u manjem obimu nego ranije, posto finansijski više nismo u mogućnosti.

Koji grad Vas je najviše impresionirao u BiH i zbog čega?

Na to je teško odgovoriti.

Šta vam se najviše dopada kod bosanaca i hercegovaca? 

Bosanci i Hercegovci su veoma gostoljubivi i uvijek se osjećamo dobrodošlim. Veoma su opušteni i susretiljvi prema strancima. Danci bi trebali naučiti od njih.

Koju bosansku hranu najviše volite? Da li ste probali buredžike? 

Punjena šnicla, šopska salata, sarma, suho meso, kajmak i burek. Da, probali smo buredžike.

Zahvaljujemo vam se na izdvojenom vremenu i svemu što radite za BH stanovništvo.

Prevodilac Kanita Rikalo

Akter.ba

1247 Posjeta 1 Posjeta danas