PETNAEST GODINA PORTALA ljubusaci.com ILI LJUBUŠKI, GRADE MOJ!

Ulaskom u tekuću 2022.godinu, navršiti će se petnaest godina kako je pokrenut portal ljubusaci.com.

Ma neka i mi imamo neku obljetnicu koja nešto znači svim ljubušacima diljem svijeta.

Kada nekome od ljubušaka kažete da je prošlo petnaest godina od pokretanja stranice ljubusaci.com, dobijete zaprepašteni odgovor: “Nemoj zezat'“. Ali,činjenice su neumoljive i možemo ih potvrditi visoko uzdignutog čela sa osmijehom.

A počelo je 2007.godine, kao vid organiziranja rasutih Bošnjaka Ljubuškog po čitavom svijetu. Vidjela se neophodnost povezivanja rasute dijaspore koja je težila nekoj organizaciji i informiranosti o našim ljudima u svijetu i u Ljubuškom.

Najveću zahvalnost za taj poduhvat moramo izraziti gospodinu hadži Faruku (Hasan) Jakiću, koji boravi u Danskoj i koji je jedan od voditelja humanitarne organizacije koja pomaže povratnicima u Ljubuškom i Bosni i Hercegovini. Faruk je skroman i plemenit i njegova misija je na tragu „velikih ljudi“, koji je mnogo učinio za Bosnu i Hercegovinu,  Ljubuški i sve one koji su doživjeli tragediju rata 1992-1995. i poslijeratnog života u neimaštini i bijedi ovozemaljskog života. Ponekad pomislim da li ga uopće zaslužujemo!

Druga osoba kojoj također moramo odati priznanje za svoj nesebični rad na „platformi“ ljubusaci.com je gospodin Mithad (Džemal) Muminagić. Mithad je nagodan, fleksibilan, prijemčiv za sve one koji žele pomoći našoj stranici i rado je viđen među ljubušacima u Norveškoj a i u Ljubuškom kada ga posjeti. Mithad se nije rodio sa tabletom (kompjuterom) ali je strahovito napredovao u pisanju tekstova, uređivanju stranice i njenom dizajnu pa možemo samo biti ponosni što ga je Bog poslao za našeg administratora.

Koji su to suradnici obilježili petnaestu godišnjicu saradnje sa našom stranicom? Moramo navesti njihova imena i prezimena i zahvaliti se za suradnju na stranicama ljubusaci.com. To su: dr.sci. Halid Sadiković, prof. Munib Delalić, prof.Ante Granić, dipl.ing. Tarik Mujanović, prof.Memnuna Mahić, hadži.ef. Šemsudin Germić, gđa.Emina Jakić, gđa.Štefica Galić, dipl.ing.Ahmet(H) Mahić, Fahro Konjhodžić, Admir Delalić, Veid Delalić, Azemina Krehić, Martina Mlinarević, dipl.iour.Esad Sadiković, dipl.ing.Sead Konjhodžić, Smail Špago, Ibrahim Kajan…

U radu i historiji rada ljubusaci.com su nalikovali na svoj narod. Nikada nije objavljeno nešto što liči na nacionalizam, fašizam, netoleranciju, neravnopravnost ili „crnu hroniku“ i nepoštivanje ljudskog identiteta sa svim svojim manama i nedostacima. Zajednički nazivnik svih autora je sloboda u izražavanju, ljubav, demokratija, tolerancija, ravnopravnost. To nije nigdje zapisano kao naredba već je to “nam”*) naših predaka pretočen na svoju djecu i unučad i buduće generacije.

Spomenućemo i ranije, povremene administratore i pomagače sajta, Ibrahim Hrnjičević i Mirza Sadiković, kao i druge „tehničare“ koji uskoče po potrebi, hvala im svima.

„Vi o nama, mi o Vama“-to je sadašnji trenutak. Pošto na stranici nema komentara, dio njih se objavljuje na Fejsu, a podloga komentara je ono „Mi o Vama“. Možda je i bolje da je tako u ovim „ludim vremenima“

Naš zadatak je naš život, historija i kultura. Afirmacija vrijednosti tekstova koje su stvarali ljubušaci predhodnih generacija kao što su:

Mehmed.beg Kapetanović, Zija Dizdarević, Kasim Gujić, Salim Ćerić, Mahmud Konjhodžić, dr.prof.Ćazim Sadiković, Sadik ef.Sadiković, dr.prof.Ibrahim Bušatlija, dr.prof.Nijaz Mesihović, Hamo Ibrulj-Hamlet, Riza-beg Kapetanović, Enki Bilal, Admiral Mahić, Mehmed-Ali Ćerimović, dr.prof.Abdulah Muminagić, dr.Muhamed Mahić i mnogi drugi, poznati i nepoznati.

Također pratimo radove: prof.dr.Lade Sadiković, prof.dr.Behdžeta Mesihovića, prof.dr.Faruka Taslidže, prof.dr.Edina Konjhodžića, prof.dr. Mustafe Hrnjičevića, dr.Mehmeda Elezovića i drugih mlađih za koje se nadamo da će dostići visine predhodnih imena koje smo naveli a ostavili su nam „blago“ svoga rada i umijeća u svojim oblastima djelovanja.

Na kraju,ponosan sam što sam sa Vama ovih petnaest godina. Kroz tekstove koji osvjetljavaju našu prošlost koja nam pokazuje put prema budućnosti.

Ne trebamo ga pisati-on je u nama!

 

Kemal Mahić

.

halid1

Dr. Halid Sadiković

Prof. Kemal Mahić

munibnaslov

Prof. Munib Delalić

Prof. Ante Granić

Hadži Šemso ef. Germić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški

 

Halid Bešlić, Grade moj:

Grade moj, da l` ti isto sunce sija

grade moj, da li ćutis kao ja

grade moj, grade moj!

 

Da li ću te grade moj

ja ponovo vidjeti

ja ne želim grade moj

u tuđini umrijeti

 

U tebi me majka rodila

u tebi mi sreća ostala

nema noći koju prespavam

a da tebe ja ne sanjam!

Grade moj, grade moj

 

Najdraži, da li možeš rane skriti

jedini, znaš li šta će sa mnom biti

grade moj, grade moj

Da li ću te grade moj

ja ponovo vidjeti?..

Grade moj..

 

*) “nȃm” m. – glas koji tko uživa, ugled, popularnost (na “namu” – na dobru glasu)

etimologija: tur. ← perz. nām

2103 Posjeta 1 Posjeta danas