Obavještenje o familiji Tančica

Većina ljubušaka je uglavnom upoznata sa tzv. „slučajem“ u vezi s familijom Tančica sa stanom na Žabljaku. Prošle godine je bilo mnogo „frke“, galame, skupova, peticija, glasina i sl. Hvala Bogu to smo preživjeli i prevazišli, nadam se. Sabur i pravi nijet su jedini put prema najvažnijem (i jedinom) cilju – da se konačno pomogne familiji da privremeno ili trajno riješe životnu egzistenciju, normalne stambene i životne uslove. Od toga se nije još odustalo, zajedno, bez grupacija, bez struja.

Trenutno se radi na alternativnim rješenjima za moguće trajno rješenje ovog problema.  I ne može se znati koliko vremena treba da se nađe konačno rješenje koje će familija prihvatiti, da bi se mogla pokrenuti humanitarna akcija.

Inicijativa za pomoć za obnovu je pokrenuta još prošle godine, ali se nisu stekli uslovi za pokretanje obuhvatne akcije. Kuća u kojoj trenutno stanuju je vakufska, kao što je poznato. I trebalo je pripremiti taj projekt u skladu sa pravilima i uslovima koje takav objekat zahtijeva. A isto tako potrebna je bila sveobuhvatna, temeljna, adaptacija kuće koja zahtjeva ogromna sredstva. To je još uvijek jedna od alternativa. Iz Medžlisa IZ je izražena želja da se pomogne da se ovaj slučaj riješi na obostrano zadovoljstvo. I napominje se da nikad nije bilo pomisli da se familija iseli iz objekta bez alternativnog rješenja stanovanja.

Ova akcija, aBd, će biti najzahtjevnija do sad po pitanju potrebe sredstava i nadamo se i očekujemo da ćemo se odazvati kao uvijek do sada i pokrenuti i svoje prijatelje da podrže ovaj projekt kada dođe vrijeme za to. Svaka donacija je dobrodošla, hvala svima unaprijed.

Humanitarna akcija bi se trebala ostvariti u saradnji sa Udruženjem ljubušaka u Norveškoj, Medžlisom IZ Ljubuški, Mjesnom zajednicom, svim ljubušacima širom svijeta, kao i uz pomoć drugih humanitarnih organizacija.

Napomena: Akcija još nije pokrenuta, ali se nadamo da će to uskoro biti, aBd.

Mito

2672 Posjeta 1 Posjeta danas