PATRIOTA I VELIKI FUDBALER FK SARAJEVO: Preminuo Salih Šehović, strijelac legendarnog gola Lavu Jašinu sa 40 metara

Kada je počela agresija i srpski zlikovci minirali sarajevsku poštu, te nas doveli u telekomunikacijsku blokadu, on je, na molbu Nihada Halilbegovića, odmah pomogao. Kako se tada nalazio u Švicarskoj i radio u njihovom telekomu, brzo je shvatio kako da pomogne svojoj domovini i poduzeo neophodne korake da Sarajevo i Bosna i Hercegovina vrlo brzo uspostave komunikacijsku vezu sa svijetom. Na utakmici sa NK Neretva Metković postigao je čak šest pogodaka što ga čini rekorderom Sarajeva po broju golova u jednoj zvaničnoj utakmici.

Legendarni napadač FK Sarajevo Salih Šehović preminuo je danas u švicarskom Bernu u 86. godini života.
Popularni Šeha je zvanično šesti najbolji strijelac FK Sarajevo svih vremena u zvaničnim utakmicama. Ovaj rođeni Trebinjac za tim sa Koševa igrao je od 1955. do 1965. godine, odigravši pri tome 180 zvaničnih utakmica, u kojima je postigao 75 pogodaka.

Inače, Šehović je svoju uspješnu nogometnu karijeru počeo graditi u Leotaru, nastavio u Sarajevu, Dinamu iz Zagreba, Vaduzu, St. Gallenu, Servetteu i na kraju završio u Bernu.

Starije pristalice Sarajeva Šehovića pamte po legendarnom golu sa preko 40 metara najboljem golmanu svih vremena Lavu Jašinu koji je branio za tadašnji SSSR.

Na utakmici sa NK Neretva Metković postigao je čak šest pogodaka što ga čini rekorderom Sarajeva po broju golova u jednoj zvaničnoj utakmici.

Duži niz godina živio je u švicarskom Bernu, a računajući i prijateljske utakmice, Salih Šehović je upisao 312 nastupa i postigao 185 golova.

Malo se zna o njegovom patrioptizmu i pomoći domovini kada je trebalo, već na samom početku. Kada je počela agresija i srpski zlikovci minirali sarajevsku poštu, te nas doveli u telekomunikacijsku blokadu, on je, na molbu Nihada Halilbegovića odmah pomogao. Kako se tada nalazio u Švicarskoj i radio u njihovom telekomu, brzo je shvatio kako da pomogne svojoj domovini i poduzeo neophodne korake da Sarajevo i Bosna i Hercegovina vrlo brzo uspostave komunikacijsku vezu sa svijetom. O ovome se nije pričalo iz sigurnosnih razloga tada, a ni poslije on nije volio da ističe svoj patriotizam u najtežim danima po Bosnu i Hercegovinu.

Izdvojeno.ba

1234 Posjeta 1 Posjeta danas