Za gotovo 3.500 ubijenih civila Bratunca do sada presuđeno 36 godina zatvora

bratunac

BRATUNAC – Više stotina preživjelih Bošnjaka iz Bratunca okupili su se danas na šehidskom mezarju Veljaci na posljednjem ispraćaju 12 identifikovanih tijela i tri neidentifikovana tijela Bošnjaka stradalih 1992. godine.

Posmrtni ostaci 15 žrtava prethodno su ekshumirani iz masovne grobnice Suha, a danas se klanja sedma kolektivna dženaza, prenio je novinar agencije Anadolija.

Najstarija identifikovana žrtva je Kada (Ramo) Mustafić, rođena 1908. godine, a najmlađa žrtva je Mirsad (Ramiz) Omerović, rođen 1973. godine.
 
Danas će biti ukopani Mehmedalija Begzadić, Memiš Čivić, Senahid Čivić, Vejsil Ferhatović, Kada Mustafić, Selman Omerović, Mirsad Omerović, Jusuf Rahmić, Šaban Ramić, Mehmed-Rifet Suljić, Rešid Tabaković, Tifa Tabaković i još tri neidentifikovana tijela.
 
Predsjedik Udruženja logoraša i jedan od organizatora dženaze Sakib Ahmetović, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je da je sud odobrio ukop tri NN žrtve, iako su, kako on ističe, ranije dostavljeni potrebni elementi za DNK analizu.
 
„Mi već odavno apelujemo na forenzičare da bolje obavljaju svoj posao. Oni se također žale na svoje uslove, pa zaista ne znam. Identifikacija teče jako sporo“, požalio se Ahmetović.
 
On je kazao da će sa današnjim ukopom, broj ukupno ukopanih tijela biti veći od 270.
 
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir Hodžić ranije je kazao da je u proteklih šest kolektivnih dženaza ukopano 252 tijela u mezarje Veljaci.
 
Tokom 1992. u Bratuncu su u masovnom etničkom čišćenju ubijena 603 civila.
 
Pretpostavka je da je tokom genocida u Srebrenici, i u Bratuncu ubijeno oko 2.500 civila u julu 1995. godine.
 
Prema riječima Hibe Ramić, iz Organizacionog odbora sedme kolektivne dženaze, za zločine nad Bratunčanima do sada nisu procesuirani svi izvršioci.
 
„Za gotovo 3.500 ubijenih civila Bratunca do sada je presuđeno 36 godina zatvora. Mi, koji smo preživjeli genocid, sada smo osuđeni na omalovažavanje i nastavak zatiranja Bošnjaka u Podrinju. Slobodno mogu reći da je ovo poslijeratni genocid nad Bošnjacima“, kaže ona.

(AA)

959 Posjeta 1 Posjeta danas