V ia V itae (Put Je Život)

logo style2

Oh,kako smo bili ushićeni u nedjelju 12.maja 2013.godine kada smo dobili snimke koje prikazuju Stari grad Ljubuški,Gožulj i  Žabljak i njegove radosne žitelje kako  žele pomoći zaposlenim da bi novi asfalt došao do njihovih kuća i lokaliteta gdje se zadržavaju iz raznih razloga.
Iznenađenje je bilo potpuno jer ni u primisli nismo očekivali da će ova historijska akcija biti urađena brzo i efikasno,bez diskusija,prenemaganja,prijedloga i raznih zavrzlama koje prate društvene aktivnosti.

 

Predhodni  asfalt je učinio Gožulj i Žabljak pristupačnijim svim zainteresiranim koji su željeli pogledati Ljubuški i diviti se njegovom krajoliku.Ali  čak i putevi propadaju!Tako je bilo i sa starim asfaltom koji je bio pohaban,prekopavan,izlokan pa ni taksisti Ljubuškog nisu htjeli voziti građane do njihovih domova na Gožulju i Žabljaku.
Tako je zamirao Stari grad.Zamirao je zbog odsutnosti njegovih žitelja a zamirao je i zbog  užasno lošeg puta koji je „odvraćao“mnoge da ne dođu sa svojim automobilima na Gožulj ili na Žabljak.
Sada su otvorene perspektive za susrete , komunikacije i život nekako izgleda ljepši jer na licima neće više biti ljutnje i „pravdanja“ pred gostima i prijateljima.
Za ovaj poduhvat u pravom smislu te riječi moramo izraziti zahvalnost našem imamu Šemsudinu ef.Germiću koji je proteklu godinu radio na ovome projektu ne govoreći bilo kome šta planira.Kakva su vremena i nije trebao govoriti,jer ako nešto ne ostvariš a zavisiš od drugih,onda „dežurni kritičari“ svega stupaju na scenu  i ogovaranjima nikad kraja.Neka  ga dragi Allah dž.nagradi na njegovom putu koji se spojio sa našim ovozemaljskim putevima.
Priznanje zaslužuje i ing.Tarik Mujanović koji je stručnim savjetima i mišljenjima olakšao posao našem imamu.
Priznanje zaslužuje i  Federalno ministarstvo za izbjeglice koje je dijelom finansiralo ovaj projekat na zadovoljstvo žitelja Ljubuškog i naše dijaspore koja ovom gestom dobija još više volje da gradi i popravlja svoje domove u svome i našem Ljubuškom.
Priznanje pripada i Medžlisu IVZ Ljubuški, tih „čuvara“naših svetinja i objekata koje svi nosimo  u srcima ma gdje se nalazili.
Posebno želimo da zahvalimo  načelniku općine Ljubuški  g.dipl.ing.Nevenku Barbariću koji je podržao ovaj projekat izrade asfaltnog puta u dužini od 950 metara.Time je načelnik pokazao da je načelnik svih građana općine Ljubuški i koliko god smo radosni zbog asfalta,radosni smo što je tome prilog dala i općina Ljubuški i naš načelnik g.Nevenko Barbarić.

Portal:www.ljubusaci com

1343 Posjeta 2 Posjeta danas