Mostar pun turista, a nitko ništa ne kupuje

14--turisti

Prelijepi grad na obalama Neretve, iako ima mnogo toga za ponuditi, ove godine ne može se pohvaliti dobrim početkom sezone.

Dovoljno je proći Starim gradom pa da se osjeti manja prisutnost stranaca nego prošlih godina. Mostarski trgovci nadolazeću sezonu dočekuju bez imalo optimizma, ne očekuju veliku posjećenost i ne nadaju se zaradi.

Financijska kriza

Lejla Demirović, radnica u suvenirnici, ističe da je Mostar spreman za novu sezonu, ali da ove godine očekuje lošiju posjećenost jer su prošle godine u ovo vrijeme imali mnogo više posjeta. Dodaje da Mostar ove godine ima bolju ponudu novih atraktivnijih lokala koji bi mogli privući turiste, osobito one mlađe.
Financijska kriza se osjeti u svijetu pa se tako odrazila i na broj turista u Mostaru. Iz godine u godinu ista priča, turisti se dive ljepoti Starog mosta i Starog grada, fotografiraju se na istom mjestu da se u pozadini vidi Stari most i na tom sve završava. Ne nudi se ništa novo što bi privuklo nove turiste, ali se ne održava ni ono postojeće.
Safet Begović nije spreman za novu sezonu, a na pitanje zašto odgovara: “Zato što turizam nije normalan, organiziran je po skupinama, tako da turistički vodič određuje što će turisti raditi.” Begović ističe da turistički vodiči ne dopuštaju turistima da novac ostavljaju u Mostaru zato što je njihov posjet organiziran i nemaju slobodnog vremena.

Kratko zadržavanje

Turisti iz stranih zemalja najčešće dolaze posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru u samo nekoliko dana pa tako nemaju mnogo vremena ostati duže na jednom mjestu. “Veoma nam se dopada Mostar i njegova povijest. Užasno je što je bio uništen u ratu, a posjetit ćemo muzej da vidimo fotografije. Ljudi su divni i vrlo ljubazni”, kazala je Yohanna Brody,  turistica iz Finske koju smo sreli pri fotografiranju u staroj gradskoj jezgri.
Pored starog klišea da se treba nadati boljim vremenima, treba nešto konačno i poduzeti kako bi se poboljšao turizam u Mostaru i kako bi nova i bolja ponuda privukla što veći broj turista koji bi se iz godine u godinu povećavao, a ne smanjivao.

(Dnevni list)

1137 Posjeta 1 Posjeta danas