Čovjek koji je odsjekao glavu Tadžikistancu bio i sa Jeremićem!

jeremrus

Ilju Gorjačeva (30), vođu paramilitantnog pokreta “Vojna organizacija ruskih nacionalista” (BORN), koji je prošle sedmice uhapšen u Beogradu, ruske vlasti terete za umiješanost u osam ubistava na rasno-etničkoj osnovi, među kojima je i odsjecanje glave Tadžikistancu Šaripov Ahtamšo Jusufoviču (24) u oktobru prošle godine.

Gorjačev je prije potjernice, u vrijeme kada je vodio pokret “Ruski Obraz” bio čest gost u Beogradu, između ostalog bio je gost radikalima u Skupštini, a u ljeto 2011. je i radio intervju za jedan ruski portal sa tadašnjim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

Postojale su informacije da se Gorjačev jedno vrijeme krio na Kosovu i da se kretao u našem regionu. Koristio je falsifikovana dokumenta i skrivanje mu je olakšavala činjenica da perfektno govori srpski. Rusi ga terete za ubistva i neovlašteno posjedovanje oružja i označili su ga vođom jedne od najopasnijih terorističkih organizacija na svojoj teritoriji. Uhapšen je u trenutku kada je autobusom doputovao iz Banja Luke u Beograd, gdje je trebalo da se sastane sa dvojicom pripadnika BORN-a. Trebalo je oni da stignu iz Moskve i potom je plan bio odlazak na Krim. Nije pružao nikakav otpor. Uočljivo je bilo da mu cijeli lijevi list prekriva tetovaža sa natpisom “Obraz” – kaže naš izvor iz bezbjednosnih službi.

Ruski istražni Komitet, koji je dugo priprema akciju u saradnji sa srpskom Bezbjednosno informativnom agencijom (BIA) i beogradskom kancelarijom Interpola, jučer je objavio da je istovremeno u Ukrajini uhapšen njegov saborac Mihail Volkov.

– Među ubistvima u Rusiji, u zadnje četiri godine, koja se pripisuju ovoj grupi su i ubistva advokata, novinarke, sudije, antifašističkog aktiviste, tajlandskog prvaka u boksu i ubistvo nekoliko nepravoslavnih žitelja Rusije. Gorjačev u neka ubistva jeste direktno upleten u neka ne, ali recimo u Rusiji se vodi istraga o tome da je umiješan u odsjecanje glave Tadžikistancu u oktobra prošle godine. Glavu su držali tri dana u frižideru, a potom je zasadili u parku pored gradske vijećnice u Moskvi. Na nju su stavili naljepnicu sa stihovima “Samo niste u opasnosti… Kad ste u hrastovom sanduku”. Za napad je odgovornost preuzela organizacija “BORN” – otkriva naš izvor, koji kaže da je Gorjačev inače i bivši vođa “Ruskog obraza”, koji je zajedno sa prijateljima osnovao u Moskvi 2002. po ugledu na srpski pokret istog imena.

Radikale posjećivao u skupštini!

Ovaj ruski neonacista je prošle godine bio ugošćen čak i u Skupštini Srbije i tada su mu domaćini bili srpski radikali s kojima je godinama blisko sarađivao. Potpredsjednik Srpske radikalne stranke Dejan Mirović objašnjava za “Alo!” da je Gorjačev njegov prijatelj i da je u februaru 2012., dok je Mirović bio poslanik, došao u parlament Srbije kao njegov gost lično.

– Neću da komentarišem rad ruskog tužilaštva i njihovih pravosudnih organa, ali znam da se on i u Rusiji i u Srbiji bavio balkanistikom i istorijom. Posljednji put sam ga vidio 2012. kada je posjetio Skupštinu – izjavio je Mirović.

Jeremićev kabinet: Nismo znali ko je!

U kabinetu Vuka Jermića su nam objasnili da je Gorjačev samo jedan od hiljadu novinara kojima je šef srpske diplomatije tokom mandata od 6,5 godina dao intervju. Kako kažu, svaki akreditovan novinar mogao je da zatraži i dobije razgovor s Jeremićem, a kabinet se pri tom nije bavio njihovim eventualnim krivičnim dosijeima.

(Avaz)

837 Posjeta 1 Posjeta danas