Hrvatski ugostitelji u strahu: Od 1. jula manje bh. turista na Jadranu

Dubrovnik Croatia

Svake godine veliki broj bh. građana odlazi na odmor u Hrvatsku te su naši turisti vrlo cijenjeni jer ostavljaju velike sume novca u susjednoj nam zemlji. Zbog posebnih odnosa, građani BiH su sve ove godine mogli ući u Hrvatsku pokazujući ličnu kartu, no od 1. jula to više neće biti moguće.

Oni bh. građani koji nemaju biometrijski pasoš morat će izdvojiti 70 KM, koliko košta viza, ili 40 KM kako bi izvadili novi pasoš.

Građani Hrvatske koji žive od turizma izrazili su bojazan da bi od 1. jula na obalama hrvatskog mora moglo biti manje bh. turista.

“Mi se nadamo da neće biti promjene, ali to je nerealno za očekivati. Znamo da većina bh. turista dolazi s ličnim kartama, a mnogi nemaju biometrijski pasoš. BiH je naše vitalno tržište, samo u prošloj godini su bh. turisti ostvarili 100.000 noćenja. Uložili smo velike napore u promociju i njegovanje višegodišnjih dobrih odnosa. U biti mi ne znamo šta da radimo”, rekao je Jure Brkan, direktor Turističke zajednice Makarske za Klix.ba

Brkan i ostali građani Hrvatske koji žive od turizma nadaju se da će se pronaći neko rješenje na obostrano zadovoljstvo. Ističu kako je sve spremno za turističku sezonu te da će im biti veliko zadovoljstvo ugostiti turiste iz BiH i ove godine.
Izvor: Klix.ba

864 Posjeta 1 Posjeta danas