TOP 10 boraca protiv lošeg holesterola

holesterol

 

 

Povišeni nivo holesterola veoma je čest poremećaj,a glavni problem je to što ne daje nikakve simptome,pa je redovna kontrola krvi jedini nacin da se otkrije na vrijeme.Iako većina ljudi ne pridaje značaja ovom problemu,višak masnoća u krvi jedan je od glavnih faktora rizika za oboljenja krvnih sudova koja vode kardiovaskularnim bolestima,srčanom i moždanom udaru.

Nepravilna ishrana-prekomjerna upotreba namirnica životinjskog porijekla(meso i mesne prerađevine,mlijeko,polumasni sirevi…) i proizvoda na bazi rafinisanog šećera i bijelog brašna,nezdrava termička obrada(prženje,pohovanje) i fizička neaktivnost,najčešći su uzročnici nagomilovanja masnoća u krvi.kao i u slučaju drugih oboljenja,i ovdje treba da važi pravilo-bolje spriječiti nego liječiti.Ako ipak nastupe problemi sa povišenim holesterolom,neophodno je pridržavati se antilipidne dijete.Takođe,postoji čitav niz prirodnih preparata koji mogu biti od velike pomoći u snižavanju lošeg (LDL) i povećanju korisnog (HDL) holesterola.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

BIJELI LUK

Ovo ljekovito povrće dokazano snižava krvni pritisak i holesterol u krvi,te sprječava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka.Najdjelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju,mada se u prodaji mogu naći brojni suplementi.

 

MASLINOVO ULJE

Snižava štetni i stimuliše povećanje korisnog holesterola.Sprječava pretvaranje štetnog holesterola u toksični ili „oksidisani“ oblik i tako štiti arterije od plaka.

KURKUMA

Rezultati studija pokazaju da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke-kurkumin sprijecava stvaranje krvnih ugrušaka.Osim toga,ima i snažno antikancerogeno dejstvo.

GREJPFRUT

Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i prevenira aterosklerozu.Sok nema ovu moć pa je važno da se grejpfrut konzumira cio.

ĐUMBIR

Snižava holesterol i trigliceride koje proizvodi jetra.Najčršće se koristi kao začin,ali se od ovog ljekovitog korijena priprema i čaj.Podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove koji snabdjevaju krvlju ruke i noge.

AVOKADO

Snižava holesterol i širi krvne sudove,a mononezasićena oleinska kiselina iz avokada svojim antioksidativnim dejstvom sprječava stvaranje štetnog LDL holesterola koji uništava arterije.

ZELENI ČAJ

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava trigliceride i holesterol u krvi,pa samim tim štiti i krvne sudove od ateroskleroze.

IMELA

Ova poluparazitska biljka najčešće se koristi za regulisanje krvnog pritiska i liječenje krvnih sudova kojima povećava elastičnost,skida naslage sa njihovih zidova i poboljšava cirkulaciju.

GRAH

Ustanovljeno je da samo pola šolje kuhanog graha na dan snižava holesterol za 10 procenata.

JABUKOVO SIRĆE

Naučno je dokazano da jabukovo sirće jača imunitet i ubrzava metabolizam,poboljšava cirkulaciju,štiti srce i krvne sudove,čisti organizam od toksina,snižava krvni pritisak i reguliše nivo lošeg holesterola,masnoća i šećera u krvi.

Izvor:Ljekovito bilje

saransek

maslina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kurkuma..

 

 

 

 

 

 

grejp

1503 Posjeta 1 Posjeta danas