OČARANI LJEPOTAMA BIH

Neretva

 

 

 

 

 

 

 

 

Norvežane buredžici oborili s nogu.

Mladi Norvežani Tur Oge Langdal (Aage) i Rolf-Stole Barštad (Rolf-Stale Barstad) nisu slutili da će ih sedmodnevni boravak u Hercegovini, jednostavno, očarati. Iako su rado prihvatili poziv svog prijatelja Milija Džihe iz Mostara, dolazak u našu zemlju za njih je bio svojevrsni izazov, posebno zbog, kako nam priznaju, njene ratne prošlosti.

Kako uglas kažu, međutim, njihov odmor u BiH drugačiji je od bilo čega što su do sada iskusili u svom životu. Tako je lista mjesta koja su njih dvojica obišla, zaista, impresivna, budući da su za tako kratko vrijeme bili u Mostaru, Blagaju, Počitelju, Međugorju, Stocu, Trebinju, na vodopadu Kravice kod Ljubuškog, u Konjicu, Glavatičevu, ali i na planinama Velež, Prenj i Bjelašnica, gdje su uživali u brdskom biciklizmu, alpinizmu i netaknutoj prirodi.

– Kao istinski zaljubljenici u brdski biciklizam, nismo mogli vjerovati da imate tako dobro uređene i označene staze. Vraćamo se u Norvešku prepuni pozitivnih utisaka – kaže nam Langdal. 

Odlično je, dodaje Barštad, što su tokom svog boravka u BiH mogli kombinirati brojne aktivnosti, jer, kako pojašnjava, Norvežani, inače, vole provesti aktivan odmor te nisu skloni izležavanju na plažama. 

– Naš prijatelj Mili se veoma potrudio da nam bude dobar domaćin. Htjeli smo jesti isključivo vašu tradicionalnu hranu i to nam je udovoljeno. Sve nas je oduševilo, od telećih koljenica ispod sača do ribe. Ali buredžici i pirjan od mohune (buranija, op. a.), što nam je Milijev tata pravio, oborili su nas s nogu. Definitivno, sljedeće godine dolazim ponovo sa 16 članova svoje porodice – kaže Langdal. 
 
Preskupi Dubrovnik


Njih dvojica su jedan dan proveli i u Dubrovniku. Kažu da je to prelijep, ali iznimno skup grad.

 – Sve je užasno skupo i višednevni boravak u tom gradu, zasigurno, sebi ne bi mogli priuštiti brojni Norvežani – kažu nam Langdal i Barštad.

Dnevni avaz

 

968 Posjeta 1 Posjeta danas