Za šta se bore banjalučki studenti?

studenti

Predstavnici banjalučkih studenata pozivaju nezadovoljne građane da se svi zajedno na ulicama bore za bolju budućnost RS-a. Nećemo dozvoliti kriminal, korupciju nepotizam”, kaže njihov predstavnik Nikola Dronjak.

Banjalučki studenti danas su mirnom protestnom šetnjom ukazali na loše stanje u Republici Srpskoj. Protestima je potrebno izvršiti pritisak na vlast i demonstracijama ukazati na probleme pa tek onda pregovarati, smatra predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak. Ovaj stav studentski predstavnici su primijenili i u praksi kada prije dva dana (10.06.) nisu došli na dogovoreni sastanak s predsjednikom RS Miloradom Dodikom. „Oni vjeruju da mi nemamo podršku ljudi, moramo pokazati da nas ima i da se problemi počnu rješavati“, ističe Dronjak.

Neozbiljan potez
 
Nedolazak na sastanak s predsjednikom RS može se tumačiti kao neozbiljan potez, ali taj razgovor vjerovatno ništa ne bi promijenio, kaže sociolog i filozof Dragan Bursać. „Protesti bi se vjerovatno svakako desili, bez obzira na sastanak. Marketinški je mnogo efektnije kada neko Dodiku kaže „ne“. Ni druga strana nije pokazala mnogo ozbiljnosti u proteklom periodu“.

Bursać smatra da studenti nisu ništa izgubili tim što su umjesto dijaloga odabrali demonstracije. Neki od njihovih zahtjeva već su ispunjeni. Tender za izgradnju četvrtog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” biće objavljen u “Službenom glasniku BiH” u ponedeljak, 17. juna, potvrđeno je u Rektoratu Univerziteta u Banjaluci. To je bio osnovni zathev na prvom studentskom okupljanju 6. juna.
 
Mnogobrojni i nejasni zahtjevi
 
U međuvremenu su predstavnici banjalučkih studenata iznijeli niz drugih problema koji se ne odnose na ovu populaciju i najavljuju masovne proteste zbog opšteg stanja u društvu. „Pozivamo borce, penzionere, radnike, invalide, zaposlene, nezaposlene da nam se pridruže i da pokažemo nezadovoljstvo. Nećemo dozvoliti kriminal, korupciju nepotizam…“, ističe Nikola Dronjak.
 
Ako iza protesta stoje brojni zahtjevi koji nisu konkretni, kao što je ovdje slučaj, oni obično ne daju rezultate, objašnjava Dragan Bursać.„Kada se jedan cilj pretvori u više njih, to nikada nije dobro za one koji traže svoja prava na ulici jer nisu fokusirani na jedan problem. Probleme radnika i nezaposlenih ovi protesti neće riješiti, a zanemaruju se bitne ciljeve koji se tiču studenata“.
 
Studentica treće godine Pravnog fakulteta u Banjaluci Sanja Vukelja ne podržava proteste svojih kolega jer vjeruje da se iza svega krije politika a ne borba za izgradnju četvrtog paviljona. „Oni ne zastupaju studentske interese, trebamo rješavati probleme a ne organizovati proteste. Mislim da se četvrti paviljon nije pravi razlog protesta“.
 
„Protesti imaju nacionalni predznak“
 
Predstavnici banjalučkih studenata su u nekoliko navrata naglasili kako se ograđuju od masovnih protesta u Srajevu, jer, kako kažu, imaju svoje probleme i ne žele manipulacije. „Podržavamo srpske poslanike u Parlamentu BiH i dajemo im snažan vjetar u leđa. Zakoni koji se donose trebaju zadovoljiti sve narode u ovoj zemlji bez nametanja bonskih ovlaštenja“.
 
Protesti banjalučkih studenata nemaju nacionalistički ali svakako imaju nacionalni predznak, odnose se isključivo na Republiku Srpsku, ističe Dragan Bursać. „Ograđuju se od protesta za donošenje Zakona o JMBG jer je to nažalost jedini način da ostvare neki svoj cilj, a da ih vlasti u RS ne etiketiraju kao izdajnike. Nastoje da se profilišu u društvenom miljeu RS. Veoma malo njih doživljava BiH kao svoju državu“.
 
Portparol studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Emir Muhamedagić izražava žaljenje zbog stava banjalučkih kolega. „Žao mi je što studenti u Banjaluci na proteste u Sarajevu gledaju kao na politički obojen proces, jer je ovo problem svih građana BiH. Mi njih podržavamo u zahtjevima koje su iznijeli.“
 
„Kuva se na sve strane…“
 
Predsjednik Saveza studenata Filološkog fakulteta u Banjaluci Slobodan Marković, kaže da u BiH dešava ono čega se vlasti najviše boje. „Počelo je da se kuva na sve strane. Da li će to u jednom momentu eksplodirati u zajedničku reakciju, vidjećemo“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da se iza protesta u Banjaluci kriju razni interesi.  „Dani koji dolaze pokazaće da su ovo više politički motivisana okupljanja, nego što se realno tiču studentskog standarda“.
 
Centar javne bezbjednosti Banja Luka donio je Rješenje kojim se zabranjuju najavljeni studentski protesti, uz obrazloženje da zahtjev za održavanje ovog skupa nije podnesen u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.
 
Studenti od protesta nisu odustali.

(Deutsche Welle)

811 Posjeta 1 Posjeta danas