Od 1. jula MI Ovako više ne može izvoziti u Hrvatsku

ovako

Mesna industrija Ovako do sada je u toku ljeta sedmicno u Hrvatsku izvozila 60 tona mesa i mesnih preradevina, ali od 1. jula taj izvoz ce biti zabranjen, kazao je Tarik Mutevelic, export menadžer komentarišuci posljedice ulaska Hrvatske u EU po ovu kompaniju.

– Problema je mnogo od nepostojanja odgovarajucih spoarzuma koji bi regulisali ovu oblast do nepostojanja akreditovanih veterinarskih laboratorija koje bi pregledale i odobravale naše proizvode za izvoz. Ne znamo šta ce se još dešavati, ne znamo ni pravila koja bismo tebali slijediti i ispoštovati  kako bi se stanje promijenilo, nalglasio je Mutevelic, prenosi Oslobodenje.

U slucaju obustave izvoza u Hrvatsku, MI Ovako  ima alternativu, a to su zemlje Bliskog Istoka, Golfskog zaljeva i Turska.

– Medutim, problem je što se tu ne možemo uklopiti sa cijenom, jer nemamo poticaj od održave. Svi ostali izvoznici, napr. izvoznici iz Turske imaju po kilogramu proizvoda 20 euroceti i to je ta razlika koja nama nedostaje kako bismo bili konkurentni na tom tržištu kazao je Mutevelic, dodajuci da MI Ovako može opstati i bez izvoza u Hrvatsku.

Prema rijecima Nedžada Biberovica koordinatora marketinga, ova kompanija je proširila proizvodne pogone, izgradila novu zgradu, a sve s ciljem povecanja izvoza.

– Mi smo pet koraka ispred naših državnih organa koji bi trebalo da budu ispred nas, ali umjesto da zaposlimo novih 200 radnika, mi se trudimo da zadržimo postojeca radna mjesta, kazao je Biberovic.

Za ramazan podjela 30.000 kg hrane

Osmu godinu zaredom, Mesna industrija Ovako u toku mjeseca ramazana organizira dodjelu donacija u mesu i mesnim preradevinama za podjelu obroka socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Ove godine bit ce podijeljeno 30.000 kilograma hrane, a više informacija o nacinu prijave bit ce dostupno na zvanicnoj web stranici Mesne industrije Ovako (www.ovako.ba).

Rok za dostavljanje prijava je 30. juni

– Interesovanje za akciju podjele donacija Mesne industrije Ovako raste iz godine u godinu, kao i, nažalost, broj naših sugradana koji su u stanju socijalne potrebe. Iz tog razloga, odlucili smo da ove godine podjelu organiziramo na nešto drugaciji nacin, putem javnog poziva, na koji se mogu prijaviti sve organizacije, institucije i udruženja iz BiH cija djelatnost je briga o socijalno ugroženima. Želja nam je da cijeli proces bude maksimalno transparentan i da svi dobiju podjednaku priliku za dodjelu donacije u hrani – rekao je koordinator Marketinga Mesne industrije Ovako Nedžad Biberovic.

Zasluge za mogucnost podjele ovih donacija, iz Mesne industrije Ovako, prvenstveno pripisuju svojim vjernim kupcima i uposlenicima, saopceno je iz Mesne industrije Ovako.

(akos.ba/indikator.ba)

2401 Posjeta 2 Posjeta danas