Poslije Bascarsije i Republike Montmartre- Delibasino selo

Datum kreiranja utorak, 29 Maj 2012 08:30
    Datum posljednje izmjene utorak, 29 Maj 2012 08:30
    Objavljeno utorak, 29 Maj 2012 08:30
    Klikova: 338

selodb
Posljednjih godina bh.asocijacije u Francuskoj su u ozbiljnoj krizi. Naime, skoro da ih vise i nema ;;; Poslije zavrsetka rata mnoge su se ugasile jer su prevashodno bile usmjerene na humanitarni rad, a i ostale cije su namjene i aktivnosti bile kulturoloskog tipa polako jedna za drugom prestajale su raditi. Sto zbog smanjenog inetersovanj a za Bih, sto iz nemogucnosti finansiranja.

Medju rijetkima , jos aktivnim kao sto je asocijacija Pariz-Sarajevo ili Mir Sada iz Lyona, nalazi se Europski institut za obrazovanje, kulturu, humanitarni rad i ekonomske kontakte, cija je pokretacka snaga Anto Granic.

Zahvaljujuci njemu jedna od lijepih akcija pobratimljenja gradova, sela ili institucija jos uvijek zivi. Prosle godine u junu Asocijacija starih zanata Bascarsije, ciji je predsjednik Nazif Jabucar, pobratimila se sa Asocijacijom Republike Mntmartre. Ali tu prica tek pocinje ;;;

« Kao sto je vec poznato, prosle godine 8 juna u Parizu je izmedju ovih dviju asocijacija potpisan cin bratimljenja, sto je znacajno, kad se zna da Montmartre godisnje posjeti 22 miliona turista. Da bise pobratimi i bolje upoznali i zblizili, delegacija Asocijacije Montmartre ce od 3 do 8 jula boraviti u Sarajevu. Bivsi predsjednik Marc Tarrit, s kojim je ova akcija i dovedena do kraja, ima zelju da bolje upozna Sarajevo, ali i Mostar i Banjaluku ;;; Postoji i ideja da se gradonacelnici grada Sarajeva i Opcine Stari grad proglase pocasnim gradjanima Republike Montmartre », kaze Ante Granic.

Prvobitna ideja se ticala takodje bratimljenja opcina Stari grad Sarajevo i 18. opcine  u Parizu , gdje se i nalazi Montmartre. Clanovi asocijacijacija su i dalje zainteresovane da se to ostvare, pa bi i boravak francuske asocijacije u Sarajevu trebalo da ucini korak naprijed u tom procesu.

Sam cin bratimljenja nije toliko znacajan za Sarajevo, tacnije za Bascarsiju koliko  mogucnosti koje se otvaraju na taj nacin. Poznato je da Bascarsija njeguje stare umjetne zanate koje odumiru u gotovo svim gradovima Evrope, te njihova prezentacija u gradu kao sto je Pariz moze i te kako biti znacajna  i  za kulturnu razmjenu, a  i za trgovinu.

U okviru bratimljenja gradova i sela , nakana mu je, prica nam dalje Ante Granic, i bratimljenje Delibasinog sela kod Banjaluke ( ili Trapista) i ove francuske asocijacije. Jer tradicija je i u ovoj prici nasla zajednicke korijene;;;
Po pricama, francuski monasi su u Trapiste ili Delibasino selo ( poticu iz francuskog mjesta La Trappe i reformirani su cisteriti) donijeli i tajnu spravljanja cuvenog sira, koju i danas cuvaju monasi u manastiru “Marija zvijezda”, a koju su izgleda izgubili francuski monasi, iz prostog razloga sto tajna nije prenesena, a u Delibasinom selu su je znala dvojica brace, te jedan prenio drugome;;;
Manastir u Delibasinim selu je pomagao siromasnoj djeci  kao sto je i Asocijacija Republike Montmartre to radila. I danas postoji orkestar djece Poulbot! Ima puno zajednicki niti , bez obzira na geografske distance!

Na kraju razgovora, Ante Granic nam odaje i jos jednu tajnu! Zelja mu je da se pobratimi i Sinjska alka sa Visokom skolom za konjske trke iz Boissy St Leger i zelio bi da se ove 397 sinjske alke to i ostvari, jer je francuska skola vec prosle godine prisustvovala, a ove godine u oktobru delegacija Sinjske alke bi trebalo da doje u Francusku. To je samo jedna od 5 ovakvih skola.
Neumorni ucitelj, profesor, novinar, turisticki radnik  Ante Granic, iako penzioner ne prestaje da radi na spajanju mostova kulture  i sirenju frankofonije.

Zdenka Brajkovic

1949 Posjeta 1 Posjeta danas