Zbog pasoša i treća smjena?

pasos

U posljednja dva mjeseca broj zahtjeva za biometrijske pasoše drastično je skočio pa u MUP-ovima razmišljaju o uvođenju treće smjene na šalterima za izdavanje dokumenata.Tradicionalno velike gužve tokom godišnjih odmora ove godine su još veće zbog …

… ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula, jer će bh. građani na tamošnje primorje ubuduće moći samo uz biometrijski pasoš.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, kaže da su gužve u Banjaluci velike i da službenici koji rade na izdavanju ličnih dokumenata rade i subotom.

“Radnim danima rade od sedam do 19 časova, a subotom se radi do 13 časova. Ukoliko se ovakva situacija sa gužvama nastavi, uvešćemo i treću smjenu kako bismo stigli obraditi sve zahtjeve”, kazala je Šoja.

Ona je kazala, iako su apelovali na građane da predaju zahtjeve ranije kako bi se izbjegle ovakve gužve, da je većina ipak čekala zadnjih čas.

Nihada Čomor, portparol MUP Kantona Sarajevo, kazala je da i sada službenici već ostaju prekovremeno dok ne budu obrađeni svi zahtjevi i da će i oni, ako se za to pokaže potreba, organizovati treću smjenu.

“Broj zahtjeva u junu je pet puta veći nego, na primjer, u zimskim mjesecima. U ovom mjesecu smo do sada imali 7.000, a očekujemo da će do kraja mjeseca biti i do 10.000 zahtjeva. Dnevno zaprimimo prosječno oko 500 zahtjeva”, precizirala je Čomorova.

 Ona je navela da se lični dokumenti u Kantonu Sarajevo izdaju na osam lokacija i da službenici ostaju na poslu dok svi zahtjevi ne budu obrađeni.

Službenici na šalteru za izdavanje pasoša u MUP-u Tuzlanskog kantona potvrdili su da su gužve ogromne i da dnevno imaju šest puta više zahtjeva nego ranije.

“Sada, na primjer, dnevno primimo oko 120, a u ranijim mjesecima smo imali po dvadesetak zahtjeva za biometrijske pasoše”, kazali su u MUP-u Tuzlanskog kantona.

Damir Čutura, portparol Policije Zapadnohercegovačkog kantona, kazao je da će i u ovom kantonu biti organizovan prekovremeni rad po potrebi, odnosno ukoliko bi se sadašnje gužve dodatno povećale.

“Trenutno imamo oko pet-šest puta više zahtjeva za dokumente nego što smo imali prije dva mjeseca”, kazao je Čutura.

Amila Opardija, portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), kazala je da podatak da je, na primjer, u januaru ove godine odštampano 17.621, a u junu 40.152 biometrijska pasoša, najbolje pokazuje koliko je povećan broj zahtjeva.

“Evidentno je da se svaki mjesec povećava broj odštampanih pasoša, a posebno u maju i junu pred godišnje odmore zabilježen je veliki broj zahtjeva”, istakla je Opardija.

Broj odštampanih biometrijskih pasoša:

– Novembar 2012 – 18.302

– Decembar 2012 – 18.414

– Januar 2013 – 17.621

– Februar – 19.141

– Mart – 21.021

– April – 26.476

– Maj – 32.417

– Juni – (1-24. juni) – 40.152

(Vijesti.ba)

834 Posjeta 1 Posjeta danas