U 76 škola u RS ove godine nije upisan nijedan đak!

skolarci

U tekućoj školskoj godini u RS u čak 76 područnih odjeljenja nije upisano nijedno dijete, a 69 odjeljenja pohađa samo po jedan učenik! Ovo je potvrdila Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS, dodajući da je evidentno da se broj učenika u osnovnim školama smanjuje iz godine u godinu, te u ovoj školskoj godini čak 139 područnih odjeljenja ima do 10 ili 10 učenika.

Od tog broja, 40 područnih odjeljenja ima do pet i pet učenika, a 23 područna odjeljenja do tri i tri učenika. Po dva učenika pohađaju čak 143 područna odjeljenja”, kazala je Rogačeva.

Prema njenim riječima, uglavnom je riječ o područnim odjeljenjima u ruralnim sredinama i gotovo u svakoj opštini ima ovakvih škola.
 
“Ova područna odjeljenja rade s izrazito malim brojem učenika. Odjeljenja u područnim školama formirana su znatno ispod zakonskog minimuma. Veliki broj njih nema riješeno pitanje snabdijevanja pitkom vodom, ne postoje mokri čvorovi unutar objekata već djeca i nastavnici koriste poljske neuslovne toalete, nisu opremljeni potrebnim nastavnim sredstvima. Ulaganja u ove objekte nisu opravdana jer se broj djece smanjuje iz godine u godinu”, pojasnila je Rogačeva.
 
Prema njenim riječima, od 2009. godine do danas s radom je prestalo ukupno 56 područnih petorazrednih odjeljenja.
 
“Budući da je ovo kompleksno pitanje i zahtijeva detaljan pristup i vrijeme, u narednom periodu će biti obavljene potrebne konsultacije kako bi se odredili o eventualnom zatvaranju pojedinih područnih odjeljenja s izrazito malim brojem učenika”, napomenula je Rogačeva.
 
Slađana Šubara, direktor OŠ “Sveti Sava” iz Kotor Varoša, kazala je da resorno ministarstvo još nije predstavilo prijedlog racionalizacije škola, sa konkretnim podacima.
 
“Ministar je bio kod nas u posjeti prije nekoliko dana, ali nije rekao da je poznat broj škola koje će biti zatvorene, a nije naveo ni opštine u kojima će se to desiti, tako da mi ne znamo da li će neko od odjeljenja s ovog područja biti zatvoreno”, kazala je Šubara.
 
Ona je navela da i na ovom području ima područnih škola koje pohađa vrlo malo učenika.
 
Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, kazao je da imaju nekoliko područnih odjeljenja koje imaju po dva učenika, ali da se nada da neće biti ukidanja škola na ovom području.
 
“Mi smo i prethodnih godina imali razumijevanja od Ministarstva pa odjeljenja nisu ukidana s obzirom na to da je Hercegovina jako razuđena i nije povezana autobuskim linijama, pa imamo učenika kojima bi centralna škola bila udaljena i po 30 km”, istakao je Mrdić.
Teške odluke
 
Upis učenika u škole se smanjio u pojedinim područjima i ponekad je potrebno donijeti teške odluke o tome da li je adekvatno da neke škole ostanu otvorene, saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH, koja je ove godine sprovela pilot studiju o optimizaciji školske mreže u regiji Banjaluka.
 
“U mnogim evropskim zemljama došlo je do racionalizacije školskih mreža, posebno na ruralnim lokacijama, gdje je opao broj učenika. Ne postoji stoga jedinstvena formula ni u BiH koja bi utvrdila da li neke škole treba da ostanu otvorene ili ne. Geografske, demografske, socijalne i finansijske okolnosti se moraju uzeti u obzir u svakom trenutku, posebno kada vlasti moraju donijeti  ponekad teške odluke”, kažu u ovoj organizaciji.

(Nezavisne)

1085 Posjeta 2 Posjeta danas