BIJAČA Prijelaz za putnike i sve robe prema EU-u

bijacaprava

LJUBUŠKI – Uz nazočnost najvećih državnih dužnosnika, jučer je na Bijači otvoren istoimeni granični prijelaz, koji će u funkciji biti tek od ponedjeljka kada susjedna Hrvatska uđe u Europsku uniju, odnosno kada se otvori granični prijelaz na hrvatskoj strani.
Svečanim presijecanjem vrpce prijelaz su otvorili predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić i ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula.

Međunarodni promet

Džakula je kazao kako je u ovaj projekt do danas uloženo oko osam milijuna maraka. Spomenuta sredstva su iskorištena za eksproprijaciju zemljišta, pribavljanje potrebnih dozvola za izgradnju graničnog prijelaza. “Kao što vam je i poznato, granični prijelaz Bijača će od 1. srpnja biti jedan od dva granična prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba, koji, sukladno zakonodavstvu ugovornih stranaka, podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice. To znači da će na prijelazu Bijača kao i na prijelazu Gradiška na sjeveru BiH biti dopušten promet svih roba”, kazao je Džakula, dodajući kako će u trećoj fazi izgradnje ovog graničnog prijelaza biti uloženo oko 5,5 milijuna eura, što su sredstva europske komisije, nakon čega bi on trebao zasjati u punom sjaju.
Predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda je nazočnima kazao kako ovaj objekt svjedoči da, unatoč svim poteškoćama koje se susreću na europskom putu, Bosna i Hercegovina ipak može odgovoriti na zadatak pravovremeno, iako mnogi izražavaju sumnju u to.

Velik dan

“Ova svečanost je jasan dokaz da ipak znamo i možemo, ako hoćemo. Ovaj projekt može biti putokaz za ostvarenje ciljeva, za bolju budućnost u BiH, ukoliko postoji iskrena nepatvorena volja za napredak”, istaknuo je Bevanda. Velik je ovo dan i za Graničnu policiju BiH, a prema riječima ravnatelja Vinka Dumančića, za desetak dana će se početi izdavati nove granične propusnice po svim europskim standardima, s kojima će građani smješteni u pojasu od pet kilometara od graničnog prijelaza moći nesmetano prelaziti isti.
“Kada su u pitanju putne isprave, u Hrvatsku se može ući s biometrijskom putovnicom BiH, dok stare putovnice moraju imati vizu. S osobnom iskaznicom se u Hrvatsku neće moći”, kazao je Dumančić. Novinari su od Tončija Staničića, veleposlanika Republike Hrvatske u BiH, zatražili informaciju što će se događati nakon 1. srpnja, a on je odgovorio da se neće dogoditi ništa što bh. državljani već ne znaju. “Neće nastati nikakvi problemi, ako pod tim ne smatramo neko kratko vrijeme prilagodbe na nove uvjete”, jasno je rekao Staničić.        

Sve što se carini na Bijaču i Gradišku

Riječ je o schengenskom prijelazu, namijenjenom za promet roba i putnika, što znači da sva roba koja podliježe carini u Hrvatsku može jedino ući na prijelazu Bijača-Nova sela.  Ovaj prijelaz, uz još jedan u Gradiški, određen je za promet roba, dakle na njima je carinska kontrola te drugi popratni sadržaji, poput sanitarne i veterinarske inspekcije.

Piše: Z. Volarević

757 Posjeta 1 Posjeta danas