Hrvatska je tačno u ponoć postala dio Evropske unije

hrvats

Velikom proslavom na Trgu bana Jelačića, vrijednom šest miliona kuna, Hrvatska i njeni građani proslavili su ulazak u Evropsku uniju. Tačno u ponoć zazvonila su zvona crkve Sv. Marka, alpinisti su sa hotela Dubrovnik spustili zastavu Evropske unije, horovi su pjevali evropsku himnu ‘Odu radosti’, a sa Bundeka je iznad Zagreba ispaljen vatromet. Hrvatska je postala 28. zemlja članica Evropske unije.

U 23 sata hrvatskom himnom počeo je službeni program proslave.

“Hrvatska zna da ove noći nikuda ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali s novom odgovornošću. Na nama je da pružimo ruku zemljama iz regije u što bržem usvajanju evropskih kriterija. S tim zemljama i narodima povezuju nas neraskidive veze među kojima je najuzvišenije zajedništvo u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata”, rekao je predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović.

S druge strane, naveo je da Hrvatsku od Srbije, Crne Gore i BiH udaljavaju ratni događaji iz devedesetih godina.

Ipak, izrazio je želju da privrženost i solidarnost, što povezuju zemlje iz regiona, Hrvatska želi još snažnije utisnuti u osnovni koncept Evropske unije.

Milanović je duboko uvjeren da će “Evropska unija i sve njene članice biti otvorene da dožive hrvatsku posebnost sastavnim elementom svog raskošnog i šarolikog društva“.

Razvijanje i poticanje intelektualne znatiželje je, smatra on, najvažniji strateški projekat Hrvatske u ujedinjenoj Evropi.

Također, prisutnima se obratio i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso govoreći da se Hrvatska u posljednjih decenija veoma promijenila postajući potpuno demokratska zemlja u kojoj se “poštuju osnovna prava i vladavina zakona“.

Zbog toga, kaže Barroso, Hrvatska ima pravo na sve pogodnosti koje joj Evropska unija može pružiti.

“Izazovi današnjeg svijeta su ogromni. Kao dio evropske porodice, međutim, Hrvatska pred njima ne stoji sama. Jednako kao što je Evropska komisija podržavala vaše pristupanje, pomoći ćemo vam kao državi članici”, kazao je Barroso.

Poduzimajući teške reforme i pružajući ruku pomirenja naglasio je da je Hrvatska primjer drugim zemljama u regiji.

U tom smislu i zamjenik predsjednika Vlade Irske Eamon Gilmore rekao je, između ostalog, da će Hrvatska predstavljati putokaz za svoje susjede u ovom dijelu Evrope.

“Nadamo se da će članstvo u Evropskoj uniji biti korisno i doprinijeti preobrazbi Hrvatske, kao što je to bilo i u Irskoj. Vaše pristupanje EU i nama će razbuktati nova značenja”, istakao je Gilmore.

Tačno u ponoć, na Trgu Bana Jelačića kao i u drugim hrvatskim gradovima u kojima je organizovan doček ulaska u EU svirana je “Oda radosti”.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović predstavnicima Evropske unije, zvaničnicima iz regiona, hrvatskim političarima i mnogobrojnim građanima poručio je da je danas veliki dan za Hrvatsku, kada postaje prihvaćena i punopravna članica najveće i najuspješnije zajednice evropskih država, koja je ikada postojala na našem kontinentu.

“Ovo je dan kada smo stvorili temelj za sigurnu, demokratsku i evropsku budućnost naših novih generacija. Evropa je ključan dio našeg narodnog identiteta. Mi joj pripadamo, ne samo zbog geografskog položaja u kojem se nalazimo, nego i po vrijednosti koje dijelimo s drugima”, rekao je Josipović.

“Na prvom mjestu za Hrvatsku je to vrijednost slobode, jer je slobodna Hrvatska u slobodnoj Evropi bila ideja vodilja mnogih naših generacija”, istakao je.

Josipović smatra da je ulazak u Evropsku uniju pobudio nove nade kod hrvatskih građana, “a na nama je da te nade ostvarimo“.

“Glavna poruka današnjeg dana je poruka da zajedništvom možemo ostvariti i one ciljeve koji izgledaju teško dostižnima. Neka oblak ekonomske krize ne zamrači našu viziju i optimizam. Kriza je izazov, poziv da sutra bude bolje no što je danas”, kazao je Josipović.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy Hrvatskoj je čestitao rekavši da je s otkucajem ponoći Hrvatska prešla preko važnog praga, javlja novinar Agencije FENA.

“Od sutra će vaši predstavnici sjediti rame uz rame s drugim državama članicama. Zajedno ćete donositi odluke na dobrobit svih građana širom Unije: od Zagreba do Zaragoze, od Splita do Stockhoma”, istakao je Rompuy.

S novim izazovima, kaže, da će Hrvatska uvidjeti da članstvo ne znači samo poštivanje i oblikovanje pravila, nego i dijeljenje odgovornosti za naš zajednički poduhvat.

“Proteklih mjeseci ste zajedno sa Slovenijom, hrabro prebrodili prepreke, a tako je bilo i s Bosnom i Hercegovinom. Na tom istom putu, Beograd i Priština, također su postigli historijski sporazum. Hrvatska će igrati ključnu ulogu kao primjer za cijelu regiju”, zaključio je Rompuy.

Evropska unija i integracija, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, za zapadni Balkan, regiju koja je prije manje od dvije decenija bila razdirana i razarana ratom, značili su magnet mira i promjene.

Naglasio je da je Hrvatska uspostavila institucije koje se temelje na vrijednostima demokracije, pomirenja i vladavine prava, reformirala gospodarstvo te ga učinila konkurentnijim.

Poseban govor dobrodošlice ulaska Hrvatske u EU na Trgu bana Jelačića imala je predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite. Hrvatskom kolegi Ivi Josipoviću dala je dres evropskog tima.

“Moji dragi prijatelji, čestitam Hrvatskoj! Čestitam Evropi! Ovo je historijski trenutak za sve. Napokon su Hrvati s nama!”, razdragano je pozdravila ulazak Hrvatske u EU litvanska predsjednica.

“Ovo je dan kada su se ostvarili snovi. Neka živi i cvate Evropa, njeno zajedništvo i njeni ideali, ideja slobode, demokracije, sigurnosti i napretka svih evropskih naroda.”, rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović

Nakon ponoći, naša zemlja sa Evropskom unijom dijeli više od hiljadu kilometara granice. Od ponoći su u prometu i dva granična prijelaza Bijača i Gradiška preko kojih će domaći proizvodi i građani naše zemlje moći izlaziti u Evropsku uniju.

(Fena)

740 Posjeta 1 Posjeta danas