Prof. Kemal Mahic – naš Kemo II dio

Kategorija: Ljubusaci sirom svijeta    
    Objavljeno subota, 29 Decembar 2012 09:40
    Klikova: 546

keminanena

Nakon provedenih pet (5) godina u izbjeglištvu, familija Mahic se odlukom njemackih vlasti vraca u svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu.
Kemo istice da se familija izdržavala njegovim radom, radom supruge i dva sina. Kaže da nikada nije primao socijalnu pomoc za pet godina boravka u Njemackoj.
Familija Keme Mahica dolazi u Sarajevo 1998. godine. Osnovni problem je egzistencija i zapošljavanje. Sticajem okolnosti profesorica historije iz Srednjoškolskog mašinskog tehnickog centra odlazi na bolovanje i kao zamjenu primaju prof. Kemala Mahica. Obzirom da nije imao punu normu predaje i u Srednjoj Medicinskoj školi predmet historija.
Ipak biva zaposlen trajno od 1998. godine do danas.

U SMTŠ Sarajevo kolege ga biraju za clana školskog odbora u dva mandata.
Kemo istice njegov izbor za predsjednika organizacije Saveza Sindikata SMTŠ tajnim glasanjem zaposlenih, što mu je posebna cast.
Trenutno je i sada predsjednik ove organizacije u trecem mandatu. Ovo je poslije rata i agresije druga sindikalna organizacija u odnosu na socijalisticki period. Tu su u pitanju potpuno drugi zadaci i novi nacini organizovanja i rada. Medutim, u odnosu na crtu njegove licnosti on je uvijek spreman za borbu radi ostvarivanja prava poniženih, uvrijedenih, prava radnika, a posebno prava prosvjetnih radnika u duhu novog Zakona o radu.
Za svoj uspješan sindikalni rad u SMTŠ izabran je za clana Kantonalnog odbora Saveza Sindikata srednjeg obrazovanja Sarajevo. Tu su zadaci još veci i teži kao: Zakon o radu, Zakon o školstvu, tehnoloski višak zaposlenih, program i rad škola, Fondovi sati, Pregovori sa Kantonalnom Vladom i Ministrom nauke i obrazovanja itd.
Kemal Mahic je predsjednik Upravnog Odbora organizacije „Naša djeca“ sa sjedištem na Grbavici u dva mandata. Sa ponosom istice da je prije njega predsjednik bila poznata operska pjevacica Gertruda Munitic.
Organizacija „Naša djeca“ je osnovana sa ciljem provodenja „Povelje OUN o pravima djece“ u BiH. Znaci radi se o zaštiti djece i pomoci u ostvarivanju rasnih, nacionalnih, vjerskih, slobodarskih prava, jednakosti i svih vrsta slobode življenja i odrastanja. Sprijeciti bilo kakvo ugrožavanje prava djeteta.
Kaže Kemo da najvecu pomoc za rad organizacije pruža država Norveška.

kemofahra

Doprinos prof. Kemala Mahica – našeg Keme i njegove kolumne poznata je svim citaocima i posjetiocima našeg portala „ljubušaci.com“. Do sada je objavio 164 kolumne.
Ja želim istaci njegov doprinos u objavljivanju smrtovnica, slika sa dženaza i sahrana. Ponajprije treba odlaziti – prisustvovati dženazama i sahranama,pa napisati rijeci koje osoba zasluzuje na kraju svog zivotnog puta. Bezbrojni clanci i IN MEMORIAM o umrlim, profesorima, nastavnicima, dacima, obicnim ljudima, koji su rodeni u Ljubuškom ili su bilo kako vezani za Ljubuški.
Kemo je vec tradicionalno u julu svake godine u Ljubuškom kao moderator, voditelj programa, scenarist jednom rijecju alfa i omega na „Sijelu u Fejzinoj bašci“.
Kemo je jedan od osnivaca i prvih Predsjedavajucih osnivacke skupštine Udruženja – Udruge ljubušaka u Sarajevu.
Pokrenuo je i inicijativu da jedna ulica u Sarajevu nosi naziv Ljubuška ili Ljubuški što je trenutno u proceduri. Ljubuški je dao i dva gradonacelnika iz Sarajeva, Mehmed bega Kapetanovica – Ljubušaka i generala Džemala Muminagica,pa zasluzuje da ima naziv ulice u Sarajevu.
Afirmisanjem kao profesor historije u Kantonu Sarajevo, pokrece inicijativu i osniva Udruženje historicara Kantona Sarajevo, a on je izabran za prvog predsjednika.
Pokretala se inicijativa za smanjenje broja sati iz historije. Znao je Kemo, da kao pojedinac ne može uspjeti i odbraniti svoju struku. Zato formira Organizaciju i uspijeva, tako da mnoge kolege nisu ostale bez posla.
Danas Udruženje historicara Kantona Sarajevo ima svoju internet stranicu, afirmira svoju državu BiH, glavni grad Sarajevo i istaknute pojedince.
Udruženje odgovara i izdaje saopštenje na svako namjerno ili zlonamjerno prekrajanje historije naše države.
Kemo kaže da je isto tako jedan profesor geografije iz Bilece došao u Sarajevo i formira Udruženje geografa Kantona Sarajevo.
Istice, mi Hercegovci imamo nešto što naši domacini nemaju pa smo tako agilni.
U Ljubuškom se svake godine održavaju proslave godišnjica mature i na njima se rado poziva prof. Kemal Mahic. On kaže da su ucenici prepoznali njegov dvadesetogodišnji (20) rad. Kada su pohadali školu imali su od 14 – 18 godina. To je doba kada su ucili i formirali licnost. Sa ucenicima i mnogim kolegama u Gimnaziji i SŠC Ljubuški uspostavio je trajna prijateljstva. Zato se rado odaziva pozivima i ugodno osjeca na proslavama. Ta prijateljstva sa ucenicima se i dan danas produbljuju bez obzira što je on danas u Sarajevu, a oni u Ljubuškom, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru ili širom Evrope i svijeta.
Evo na kraju u nekoliko crta da opišem našeg Kemu:
– Društveno angažiran,
– Sklon kompromisu i dogovoru,
– Ljubitelj pjesme, poezije, književnosti, filozofije i umjetnosti,
– Tolerantan gradanin svijeta,
– Glasno izražava stavove u demokratskoj proceduri,
– Kao profesor  voljen od ucenika i roditelja bilo u Ljubuškom, Hannoveru i Sarajevu.
– Opravdava u potpunosti zvanje profesora,
– Odgovoran.
– Pun ljubavi prema slabijim, nemocnim i siromašnim,
– Obožava: Krležu, Derviša Sušica, Brechta, Prevera…
– Muzika: Arsen Dedic, Dragana Mirkovic…
– Novinari: Ante Tomic, Jurica Pavicic…
– Iz naših krajeva pjesnici: Mile Stojic, Munib Delalic i Diana Burazer…
– Izuzetno voli multietnicke gradove: Bec, Berlin, Pariz, London, Frankfurt, Njujork.
Ja cu na kraju dodati nekoliko poznatih citata koji doprinose opisu našeg Keme.
– „…Ništa ne treba cekati, svemu ici u susret. Ako covjek nije glup ni kukavica, nije ni bespomocan.“, Meša Selimovic
– „Uzmi i primi nauku od svakoga, koji ti je dade.“, N.N.
– „Tražite nauk i znanje od bešike, pa od motike.“, Muhamed s.a.v.s.
– „Blagoslovljen je onaj koji svojoj djeci dade krila i korijenje.“, N.N.
Možda cu biti malo preopširan, ali jednostavno nisam mogao pisati o prof. Kemalu Mahicu – našem Kemi bez opisa njegovog životopisa.Zahvaljujem citaocima na strpljenju i bit cu sretan ako sam i malo doprinjeo osvjetljavanju lika i djela našeg Keme.
P.S. Iduce godine ako Bog da Kemo odlazi u penziju, ali ne i u mirovinu. Sretno!
                                                            
    Ahmed (H) Mahic, dipl. maš. ing.

2760 Posjeta 1 Posjeta danas