A R A B E S K A 2013. – Ljubuški 06.07.2013.

sjelo33

Inicijativni odbor „Ljubuškog sijela“ je donio Odluku da svake godine ubuduće afirmira pojedince ili organzacije   koji su svojim djelovanjem doprinosili boljitku,kako na općem planu tako i napretku zajednice Bošnjaka – muslimana u Ljubuškom.

 

Pošto predhodnih godina ovo priznanje nije postojalo, postepenim napretkom naše zajednice, to smo odlučili da ove godine pokrenemo dodjelu priznanja koje smo nazvali „Arabeska“ –riječ koja znači „ukras fantastičnih linija u slikarstvu“.
Taj ukras je bakrorez sa motivima Ljubuškog od Starog grada do vodopada Kravice!
Inicijativni odbor je donio Odluku da ovogodišnji laureati priznanja „Arabeska 2013“ budu:
1. Memnuna (Redžepa) Mahić
2.Šemsudin (Ibrahima) Germić

sjelo34

 

 

REDŽEPOVOJ MEMNUNI

Memnuna Mahić je stigla u naš grad iz Bosanskog Šamca. Zaposlena je u Osmogodišnjoj školi „Marko Marulić“. Memnuna je majka i nena. Memnuna je intelektualka kojoj su u njenom radu opći interes uvijek na prvom mjestu. Kada se radi o Ljubuškom,kada se radi o malobrojnoj bošnjačkoj zajednici u Ljubuškom. Ona je ambasador „dobre volje“ i osoba na  koju smo ponosni jer nas uvijek predstavlja u najboljem i najljepšem svijetlu. Ne možemo zaboraviti povratak imovine ljubuških Bošnjaka u kojem je Memnuna bila odvjetnik,primalac naše pošte,svjedok,druga strana u sudskim procesima i narodski kazano „metla i lopata“. U procesima koje bi najradije zaboravili. I nije samo to – Memnuna je skoro svakodnevno odlazila u Električno,Komunalno,Dom zdravlja,Centar za socijalni rad,Općinski sud,Općinu Ljubuški itd. u ime nas. Za to je trebalo zdravlja,energije,hrabrosti,odlučnosti,samopouzdanja.Sve to je imala Memnuna plus volju i ljubav. Ljubav čini čuda, a Memnuna ju je imala u izobilju i ima je još uvijek i danas.
Dakle, govorimo u ime svih nas i Vas i ovim skromnim priznanjem želimo da vratimo dio poljuljanog samopouzdanja našoj profesorici koja je pored svih porodičnih trauma uspjela da završi školovanje i dobije zvanje koje joj  zasluženo i  pripada.

sjelo37

sjelo35

 

 

1820 Posjeta 1 Posjeta danas