Hiljaditi broj „Preporoda“

1000-preporod

Danas je iz štampe izašao jubilarni 1000. broj islamskih informativnih novina ”Preporod”, zvaničnog glasila Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čiji je prvi broj izašao 15. septembra 1970. godine.

Glavni i odgovorni urednik ”Preporoda” Meho Šljivo kazao je da je izlazak 1000. broja ovog islamskog lista jedan od najznačajnijih jubileja u savremenoj povijesti Islamske zajednice u BiH.

”Naša radost je time veća što obilježavamo i 43 godine neprekidne tradicije izlaženja lista ”Preporod”. Za ove 43 godine, uprkos turbulentnim vremenima i ratnim dešavanjima, ”Preporod” nije prestao izlaziti kao petnaestodnevni list. Hvala Bogu, uspjeli smo sve ove godine informirati našu javnost u Islamskoj zajednici o svim značajnijim dešavanjima koja se tiču muslimana u domovini i dijaspori. Naš jubilej je veći jer se ove godine slave još dva jubileja, i to 40 godina rada Izdavačkog centra ”El-Kalem” i 80 godina izlaženja Glasnika, glasila Rijaseta IZBiH”, kazao je Šljivo.

Hiljadu brojeva Preporoda mogu se čitati kao hiljadu svjedoka Islamske zajednice u njenom vjerodostojnom življenju i prenošenju islamskog učenja. Vaša brojna pisma i čestitke na jubileju, kao i Vaše izjave o tome kakav Preporod želite i očekujete, najbolje pokazuju da je najveći kapital Preporoda respektabilno povjerenje širokog kruga čitalaca: muftija, muderrisa, imama, mutevellija, intelektualaca, novinara, književnika, ljekara, radnika”, naglasio je Šljivo.

”Sa prvim brojem, štampanim u 10.000 primjeraka, koji je naprosto razgrabljen vidjelo se da nagomilanu snagu i latentni zamah koji je isijavao ”Preporod” neće biti tako lahko zaustaviti. Tim prije što ”Preporod” nije bio samo list različit od drugih listova, već je on bio neka vrsta zajedničkog muslimanskog, kolektivnog čeda, kojeg su svi željeli ljuljati, uspostavljajući s njegovim aktivnostima čitav niz drugih vjerskih i kulturno društvenih aktivnosti”, istakao je Aziz ef. Kadribegović, dugogodišnji urednik Preporoda.

“Ponosni smo na vaš i naš veliki uspjeh, kontinuitet izlaženja, ponosni smo i zahvalni inicijatorima pokretanja Preporoda, urednicima, članovima redakcije, saradnicima, imamima i naravno svim našim muslimanima koji žive s Preporodom, koji u njegovim tekstovima i sadržajima pronalaze upute i nadahnuće. U ovom hiljaditom broju vidimo trud i doprinos svih njih i, dakako, čestitajući sadašnjoj redakciji Preporoda, čestitam i zahvaljujem se svima njima. Naši uspjesi i jubileji trebaju nam biti podsticaj kako bi Islamska zajednica i dalje odlučno nastavila jačati svoje medijske kapacitete na zadovoljstvo svih muslimana na ovim prostorima”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović povodom izlaska 1000. broja.

840 Posjeta 1 Posjeta danas