Ljeto i ramazan u Sarajevu.

sarajevo

SARAJEVO – Naljetniji mjesec jul u Sarajevu protice u znaku turista, dijaspore i mjeseca ramazana. Fotoreporter Fene zabilježio je u glavnom gradu BiH “šarenilo” obicaja, religija, turista i vjernika. Multikulturalnost Sarajeva ovih dana posebno je i na svakom …

… koraku vidna.

Od ranih jutarnjih sati do kasno u noc turisti obilaze grad. Razgledaju znamenitosti Sarajeva, posebno rijetko videnu “komšijsku” blizinu Begove džamije, Katedrale, Pravoslavne crkve i Sinagoge, a nedaleko je i franjevacki Samostan sv. Ante.

U džamijama i dvorištima ispred veliki je broj vjernika koji tokom ramazana, pored klanjanja u džamijama (u džematu) pet dnevnih namaza, dolaze na mukabele (ucenje Kur'ana) te druge ramazanske programe.

Turisti su tako u prilici da pored razgledanja nezaobilazne Begove džamije u njenom dvorištu vide dio ramazanske atmosfere i cuju “sarajevski top” koji oznacava pocetak iftara.

I sarajevske pekare, posebno one na Bašcaršiji, Alifakovcu, Bistriku mirisom somuna upotpunjuju ramazansku sliku.

Kandilji (svijetiljke na džamiji koje se ukljucuju pred vecernje namaze) i ezani sa sarajevskih džamija daju posebnost ljetno-ramazanskoj razglednici glavnog grada BiH.

I dijaspora je tokom ljeta dio Sarajeva. Susrecu se u gradskoj šetnji, nezaobilaznim odlascima na cevape, u ljetnim restoranskim i slasticarskim baštama, kafeima…

Mladi nakon iftara i teravih-namaza, oko ponoci petkom, subotom i nedjeljom ostaju do sehura u gradu. Otvorene su cajdžinice, pojedini kafici u kojima su uživa uz šišu (nargilu). Postacima je vrijeme nakon iftara do sehura u dane vikenda vrijeme izlaska i druženja.

U gradu na Miljacki ovog jula i ovog ramazana, kao rijetko gdje u svijetu, bogati mix svjetovnih i duhovnih sadržaja.

Tradicionalna manifestacija “Bašcaršijske noci” je u toku, pocetak augusta bit ce u znaku ramazanskog Bajrama, a narednog mjeseca je i novo izdanje Sarajevo film festivala.

(Fena)

965 Posjeta 1 Posjeta danas