OSMANAGIĆ ZA HRVATSKI PORTAL: Svi koji su ismijavali piramide nek sad gledaju History Channel

1semir osmanagic-300x202

Bosanska dolina piramida napokon je probila medijsku blokadu, te se nakon pretencioznog i lošeg opisa na National Geographicu pojavila i u ‘Ancient aliens’ serijalu na History Channelu, u epizodi ‘Tajne piramida’. Što to točno znači za projekt?

‘History Channel’  ima svjetsku popularnost i gledaju ga milijuni ljudi u više od stotinu zemalja. Osnovne poruke te emisije su bile da su ‘Bosanske piramide najveće na svijetu’, da su ‘piramide građene na svim kontinentima’  te da ‘postoje otpori otkrivanju bosanskih i kineskih piramida’. Na ovaj način dolazi do preokreta u globalnom tretmanu bosanskih piramida. Popušta medijska blokada, ruše se dogmatski stavovi da su piramide građene kao faraonske grobnice. Sada se otvara prostor da se dozna istina o svrsi najstarijih, superiornih piramida od Kine, Egipta i Mauricijusa, preko Bosne, Perua, Bolivije do Mezoamerike i Kahokja piramida u SAD.

Što se sve dogodilo od početka istraživanja do danas? Pola desetljeća istraživanja dovela su do sasvim novog arheološkog fenomena u regiji i šire… Kakav je politički odnos prema projektu u Visokom?

Dio kulturnog establišmenta u BiH, ali i u cijelom svijetu juriša na nas, piše peticije, pokušava sve da diskreditira naša znanstvena istraživanja, vrši medijski bojkot. Činjenica da su prve europske piramide otkrivene u BiH, da su najveće na svijetu, da imaju najprecizniju orijentaciju stranica na svijetu, da imaju najkvalitetniji beton ikada proizveden, da su najstarije na svijetu, da imaju najveću mrežu prapovijesnih podzemnih tunela, da imaju najveće keramičke skulpture od osam tona pronađene u tim tunelima… Sve to traži mijenjanje svih knjiga povijesti, doktorske disertacije padaju u vodu, profesorska zvanja također, od Sarajeva do Bostona. Svima njima je bilo lakše pokušati zaustaviti jednu malu Fondaciju umjesto tih radikalnih promjena. Ali, nisu uspjeli.

Osim neprikosnovenog povijesnog značaja, ovdje je u pitanju i onaj turistički. Kolika je procjena broja posjetitelja iz svih dijelova svijeta i kakva je strategija osmišljena za budućnost? Kako napreduju pripreme za volontersku akciju ‘MRAV 2013′?

Istraživanje bosanskih piramida je postala najaktivnija arheološka lokacija na svijetu. Samo tokom 2012. smo imali više od 500 volontera i stručnjaka u Visokom iz 52 zemlje svijeta sa šest kontinenata. Radili smo na svim piramidama (Sunce, Mjesec, Zmaj, Zemlja i Ljubav) i otkrili novih 250 metara prahistorijskih podzemnih tunela. Privukli smo, gotovo bez ikakve podrške države, nekoliko desetina tisuća turista. Jedan od glavnih ciljeva nam je iz tunela ući u piramidu Sunca. Ove godine smo verificirali i minimalnu starost Bosanske piramide Sunca: 24.800 +/- 200 godina. Ovo je dugoročni interdisciplinarni znanstveni projekt koji će zauvijek promijeniti lice domaće znanosti, ali i turizma i ekonomije. Otvoreni smo za svakoga i za to je najbolja ilustracija naš poziv svima da nam se pridruže u novoj sezoni od lipnja u ulozi volontera.

Skeptika je i dalje veliki broj. Sve popularnija je i mogućnost da je brdo Visočica zapravo prekriveno piramidom, a ne piramida brdom. Bitno je istaknuti i sve manju brojku onih koji tvrde da je fenomen posve prirodni. Koja znanstvena istraživanja idu u prilog ‘najvećoj piramidi na svijetu’?

Akademske institucije (sveučilišta, akademije znanosti, znanstveni instituti) nameću jedan pogled na svijet kroz obrazovni sistem i dalje prema medijima. Naravno, iza te slike svijeta stoje elite čija su vaninstitucionalna gnijezda u Velikoj Britaniji i SAD. Kompletan sustav je zasnovan na strahu i tu promjene nisu dobrodošle. Srećom, niz nezavisnih istraživača, primjenjujući znanstvene metode, dokazuje da je naša daleka prošlost drugačija od one koju nam nameću. Najviši stupanj ‘znanstvenog suglasja’ su međunarodne znanstvene konferencije na kojima brojni stručnjaci iz različitih znanstvenih disciplina izlažu rezultate svojih mjerenja, analiza uzoraka, radiokarbonskih datiranja. Do sada smo održali tri takve znanstvene konferencije koje su verificirale postojanje bosanskih piramida i prapovijesnog podzemnog labirinta koji ih povezuje. Takozvani ‘skeptici’ koji iz svojih udobnih fotelja dovikuju kako ‘tamo nema ništa’ i da je ‘sve prirodno’ nemaju nikakvu težinu. Naime, u znanosti su ‘mišljenja’ irelevantna. Jedino su važna mjerenja koja uvjerljivo govore o postojanju umjetnih piramidalnih građevina, obloženih betonskim blokovima s unutrašnjim prolazima i prostorijama te izmjerenim energetskim fenomenima. I, ne samo to. Naše ruske kolege geofizičari dr. Oleg Khavroshkin i dr. Vladislav Tsyplakov su utvrdili da je čitava piramida građena od ‘nekompaktnog materijala’, dakle nije riječ o prirodnom brdu nastalom milijunskim procesom taloženja, već je riječ o građevini od dna do vrha.

Dežurni kritičari navode da bi ovo bila prva piramida prekrivena naseljem u povijesti i da je tako što ‘teško moguće’. Koji su primjeri ranije pronađenih piramida prekrivenih prirodnom građom i kakvo je Vaše mišljenje o kineskim piramidama i kompleksu Yonaguni u Japanu?

Na vrhu najveće meksičke piramide Cholula u državi Puebla, potpuno prekrivene nanosima zemlje, španjolski su konkvistadori podigli crkvu ne sluteći da je ispod ogromna piramidalna građevina. Slična stvar je i u Bosni. Na vrhu najveće piramide na svijetu potpuno prekrivene zemljom srednjovjekovni su bosanski vladari podigli malu utvrdu poznatu kao grad ‘Visoki’ neznajući da se nalaze ne vrhu kolosalne umjetne građevine. Moja posjeta kineskim piramidama me je uvjerila da se od 250 piramida u središnjoj kineskoj provinciji Shaanxi, od kojih su sve prekrivene zemljom i rastinjem, njih dvadesetak ističe svojim dimenzijama i superiornim materijalom (blokovima granita i pješčara). Kineska vlada ne dozvoljava iskopavanje tih piramida jer je njihova starost viša od 12.500 godina i to bi u potpunosti promijenilo kinesku povijest. Slično je i sa megalitnim gradovima otkrivenim u posljednjih petnaestak godina na dnu Pacifika u trokutu Japana, Tajvana i Kine. Njihova starost je viša od 12.500 godina i japanski stručnjaci su zdušno povikali da su te strukture zapravo prirodne, nastale radom vodenih struja.

Pitanja koja zahtijevaju odgovor su – Tko su graditelji piramida, kada su iste izgrađene i koja im je svrha? Za koliko godina se nadate da ćemo uspjeti rasvijetliti ove enigme?

Mi ovim projektom u BiH odgovaramo na pitanje koja je svrha originalnih piramida. Najmoćniji energetski oblik u prirodi je oblik piramide. Kada napravite piramidalnu građevinu, orijentirate je prema stranama svijeta ona postaje snažan pojačivač, amplifikator prirodnih izvora energije. Prirodne željezne ploče emitiraju elektromagnetnu energiju, magma u središtu planeta generira magnetnu energiju, između dva vodena toka se stvara električna struja, kretanje vode proizvodi negativne ione… Piramida usisava i pojačava sve ove prirodne energetske izvore, ali i druge koje mi ne možemo mjeriti svojim znanstvenim instrumentima, na primjer – orgonsku energiju. Drevni graditelji piramida su vrlo pažljivo locirali piramide iznad potentnih energetskih točaka na planetu. Stoga su piramide vrlo složeni energetski mehanizmi. Nakon desetine tisuća godina, brojnih tektonskih poremećaja, zemljotresa, poplava, kolapsa dijelova piramida, skidanja piramidiona i sl. jasno je da više ne rade kao nekad.

Napisali ste veći broj knjiga o fenomenu piramida. Postoji li mogućnost da piramidalne strukture u Visokom nisu jedinstvene u regiji? Što kažete na tvrdnje o brdu Rtanj u Srbiji i Motovunu kao gradu položenom na piramidi?

Originalne piramide su građene u prethodnom ciklusu razvoja čovječanstva. Ono što je bilo presudno je energetski rezultat koji se proizvodi tim objektima. Čini se da za akumuliranje energije nije neophodno da imamo kompletan umjetni objekt. Stoga i oblikovanje prirodnih uzvišenja postaje realnom mogućnošću kojom su se bavili drevni graditelji. Rtanj je pravilan trostrani piramidalni završetak jedne planine čija geometrija, orijentacija, raspored i energetske karakteristike traže istraživanje i odgovor na pitanje da li je inteligentna ruka imala udjela u njegovom nastanku. Za Motovun bi bilo relativno jednostavno odgovoriti nakon manjih arheoloških, geodetskih i geofizičkih radova i mjerenja.

U Hrvatskoj je trenutno aktualna ‘hajka’ znanstvenika na emisiju ‘Na rubu znanosti’ koju, unatoč velikim ekonomsko-korupcijskim problemima u državi, smatraju najvećim problemom i ‘dezinformiranjem javnosti’. Ukoliko zanemarimo da preko 90% osoba u potpisu nema niti jedan znanstveni rad iza sebe te se teško mogu nazvati ‘znanstvenikom’, zanimljivo je da u mnoštvu nabrojanih ‘dezinformacija iz emisije’ nema Bosanske doline piramida. Možete li prokomentirati cijeli slučaj?

Ako nekome smeta najpopularnija i najotvorenija znanstvena emisija od Slovenije do Makedonije, neka napravi svoju na iste teme. Onaj koji hoće zabraniti i nameće jednoumlje, dovoljno govori o sebi i svome mentalnom sklopu. Interesantno je da nema bosanskih piramida u njihovim proklamacijama. Zbilja, kako su tako nešto mogli propustiti?

Kakva je budućnost projekta, planirate li raditi neke veće zahvate u ovoj ili sljedećoj godini i kada bi, po Vašoj procjeni, piramida trebala biti ‘očišćena’ ili barem jasno uočljiva s jednim ili više bridova? Pišete li kakvu novu knjigu?

Ovaj projekt u najsiromašnijoj državi Europe s 50% nezaposlenih i zatvorenim državnim muzejom, neće dijeliti njihovu sudbinu. Ovo je najatraktivniji arheološki, a možda i znanstveni projekt na svijetu. Nas pokreće entuzijazam i ljubav prema istraživanju stoga ne brinemo o budućnosti projekta. Piramida će se čistiti tempom koji nam omogućava da arheološki dobro provjerimo sve kulturne slojeve. Ali, brzi tempo ćemo bilježiti u Podzemnom labirintu. Već smo očistili gotovo 1.000 metara i nezaustavljivo napredujemo ka Bosanskoj piramidi Sunca. Svake godine izdajem dopunjeno izdanje knjige o otkriću bosanskih piramida. U Americi mi izlazi knjiga o misterioznoj kulturi ‘Anasaza’ i novo izdanje knjige o Majama.

Imate li kakvu poruku za čitatelje Dnevno.hr, ukoliko bi isti voljeli vidjeti dolinu piramida?

Svi će biti dobrodošli. Sve lokacije se mogu posjetiti od proljeća, a pogotovo je ljeti veselo i dinamično s volonterima, medijima, turistima, ljekovitim svojstvima boravka u tunelima i na piramidama. Naša web stranica www.piramidasunca.ba dnevno objavljuje vijesti o stručnim analizama i impresijama posjetilaca. Samo pozitivne vijesti, jer je vrijeme da iz Bosne u svijet ide drugačija slika, ne ona negativna. Uostalom, jednu od piramida smo nazvali Piramida Ljubavi. Riječi su moćne, a najmoćnija od svih je ljubav.

850 Posjeta 1 Posjeta danas