Saznajte ko će igrati za Zmajeve protiv SAD-a na Koševu

susic

Selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić objavio je spisak 20 igrača na koje računa za prijateljsku utakmicu protiv Sjedinjenih Američkih Država na Koševu 14. augusta.

Selektor Sušić je pozvao sljedeće igrače:

Asmir Begović, Asmir Avdukić, Jasmin Fejzić, Ermin Bičakčić, Emir Spahić, Toni Šunjić, Mensur Mujdža, Ervin Zukanović, Miralem Pjanić, Senad Lulić, Sejad Salihović, Adnan Zahirović, Elvir Rahimić, Haris Medunjanin, Miroslav Stevanović, Zvjezdan Misimović, Avdija Vršajević, Edin Džeko, Edin Višća i Vedad Ibišević.

Novo ime na spisku je odbrambeni igrač Braunschweiga, Ermin Bičakčić, koji će se konačno pridružiti našem državnom timu. On bi na Koševu protiv SAD-a trebao upisati prve minute u dresu svoje domovine.

“Bičakčić može nastupiti jer mu pasoš ne treba za ovu prijateljsku utakmicu i u ovom slučaju nije potrebna promjena sportskog državljanstva, jer nije nastupio ni za jednu selekciju Njemačke, a pasoš će mu biti gotov do utakmice sa Slovačkom”, rekao je Sušić i dodao da je njegov dolazak veliki dobitak za ekipu. Podsjećamo da je Bičakčić proglašen najboljim stoperom u prošloj sezoni 2. Bundeslige.

Osim Bičakčića, reprezentaciju će do kvalifikacijske utakmice sa Slovačkom pojačati Sead Kolašinac, Izet Hajrović i Anel Hadžić.

“Begić i Spahić su razgovarali s Kolašincem i tu dilema nema. On će igrati za BiH. Sada je potrebno proći proceduru, koja podrazumijeva primanje u državljane BiH, kao i promjenu sportskog državljanstva. Zahtjev je upućen FIFA-i, kako u njegovom, tako i u Hadžićevom slučaju”, kazao je selektor Zmajeva.

Povratnik u reprezentaciju je i Zvjezdan Misimović, koji je zbog povrede propustio utakmicu u Latviji.

“Želio sam poštedjeti Misimovića da u kratkom vremenu dva puta krene na dug put, no on je insistirao da dođe. S obzirom na to, nije bilo razloga da ga ne pozovem. Uželio se reprezentacije i saigrača. Da igramo s nekom manje atraktivnom reprezentacijom, vjerovatno bih ga oslobodio obaveze dolaska”, kazao je Sušić.

Sušić je sa spiska izostavio Borisa Pandžu, Muamera Svraku, Senijada Ibričića i Ivana Sesara.

“Vrlo je važno da svi igrači prije reprezentativnih susreta imaju nekoliko jakih utakmica u svojim klubovima. Sesar, Pandža i Ibričić nisu dobili pozive jer nemaju klub, a to važi i za ostale igrače koji nemaju klub i na njih ne računam. Mi smo danas ozbiljna reprezentacija sa visokim rejtingom, tako da pozivanje igrača koji nemaju klub nema smisla. Međutim, kada oni pronađu klub i budu barem sjedili na klupi, ponovo ćemo računati na njih. Vrata reprezentacije im nisu zatvorena”, rekao je Sušić.

Bilo je govora i o bivšem igraču Slobode, Werdera i Sarajeva te aktuelnom članu Dinama iz Zagreba, Saidu Husejinoviću.

“Pratim Saidove igre, kao i igre ostalih potencijalnih reprezentativaca. U posljednje vrijeme igra više, ali i dalje ne smatram da je nezamjenjiv u Dinamu. Nekad igra, nekad ne igra, bude zamijenjen u 60. minuti i slično. Uglavnom, pratim ga”, jasan je bio Sušić.

Selektor je s respektom govorio o reprezentaciji SAD-a.

“Radi se o kvalitetnoj reprezentaciji koja napreduje. Za desetak ili petnaest godina će Amerikanci biti jedna od najjačih nogometnih sila. Bit će ovo dobra provjera za nas, jer je SAD dobar sparing partner”, smatra Sušić.

(Klix.ba)

720 Posjeta 1 Posjeta danas