SPANAK(ŠPINAT)

Spinat

Listovi spanaka izrazito su zelene boje koju im daje velika kolicina klorofila(o,1-0,2%),pa se sa pravom naziva “kraljem povrca s klorofilom”.Kuhani spanak je izvanredan izvor željeza,minerala cije su smanjene razine povezane s anemijom.

Željezo koje se nalazi u spanaku je takoder dobro za malu djecu,žene i adolescente koji imaju povecanu potrebu za željzom.
Spanak je bogat luteinom,vitaminom C i beta karotenima,važnim antioksidansima koji imaju ulogu u smanjenju kolicine štetnih radikala u organizmu.Spanak štiti od starenja i daje mladalacki izgled.Ako ga redovito ukljucite u svoju prehranu,primjetiti cete promjene na koži,kosi i noktima,s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.
Osim što se brine za dobar vid,lutein takoder cuva našu kožu jer pruža zaštitu od UV zraka.Antioksidans lutein se pokazao jednako ucinkovitim u ocuvanju zdravlja srca,vrata maternice i jacanju obrambenih funkcija imuniteta,
Spanak djeluje preventivno i na oksidativni stres mozga te smanjuje degradaciju moždanih funkcija uslijed starenja.S godinama naše pamcenje nije tako oštro kao što je nekad bilo.
Spanak pomaže da ocuvamo memoriju.Ovo je opcenito ucinak koji na mentalne funkcije ima svo zeleno lisnato povrce i to uslijed sadržaja na E vitaminu.
E vitamin spada u skupinu kojoj je za apsorciju potrebna mast,pa se svako povrce preporucuje jesti zacinjeno s poželjnim uljima(maslinovo),kako bi se povecala njihova bioraspoloživost.

MRKVA
Zbog mnogobrojnih korisnih djelovanja na organizam mrkva je izuzetno poželjno i zdravo povrce.Sirova ili kuhana,bogata je vitaminom A,koji vlaži kožu,poboljšava vid i pomaže u smanjivanju nastanka raznih oblika katarakta(mrene).Narancastu boju mrkvi daje karoten,kojeg ni u jednom drugom povrcu nema u tolikoj mjeri.
80 grama mrkve sadrži više od dvostruke dnevne doze potrebne odraslim ljudima.Što je boja korijena izrazitija,to je sadržaj karotena veci.Betakaroten iz mrkve tenu daje svježinu,a kožu štiti od štetnog djelovanja sunca,pomažuci joj da brzo i zdravo potamni.Mrkva obiluje i drugim vitaminima.To su vitamini grupe B(B1,B2,B5,B6) i PP,D,E iH.
Zanimljivo je da za razliku od drugog povrca,sadrži vrlo malo vitamina C-svega 6 mg%.Mrkva sprjecava pojavu kardiovaskularnih bolesti ako se konzumira sirova,djelujuci na loš holesterol i na slobodne radikale.Pomaže takoder i u borbi protiv pojavljivanja nekih tipova raka,kao što je rak pluca ili dojki.

Izvor:Zdravlje i ljepota

2882 Posjeta 3 Posjeta danas