Novi granični prelaz Bijača pust, u Doljanima se čeka i do dva sata

bijacagranica

BIJAČA – Novi granični prelaz između Hrvatske i BiH, u čiju je gradnju uloženo oko osam miliona konvertibilnih maraka, a koji je uz Bosansku Gradišku, jedan od dva granična prelaza na kojima je od 1. jula 2013. godine dozvoljen promet robe …

… biljnog i animalnog porijekla unatoč početku turističke sezone je pust, dok se u Doljanima, u intervalima čeka i do dva sata.

Putnički promet preko graničnog  prelaza Bijača između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, još uvijek je slabog intenziteta, potvrdila je agenciji Anadolija portparol Granične policije Bosne i Hercegovine Sanela Dujković.

Iako su na graničnom prelazu Doljani gužve i zadržavanja postali skoro pa svakodnevnica, građani još uvijek ne koriste GP Bijača za ulaz u Hrvatsku. Promet je manje frekventnosti od očekivanog, a iz GP BiH apeluju na građane da više koriste novootvoreni granični prelaz.

Dujković je kazala da preko graničnog prelaza Bijača dnevno u prosjeku pređu svega tri autobusa, a tokom 24 sata preko tog prelaza ukupno pređe oko 300 vozila. Preko Bijače u Hrvatsku iz BiH ili obrnuto pređe do 700 osoba.

Ona je ponovila apel Granične policije BiH građanima da više koriste taj granični prelaz koji je vrlo uslovan i za autobuse.

GP Bijača jedan je od dva BIP-a, granična prelaza na kojem je dozvoljen promet robe životinjskog i biljnog porijekla, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Prelaz je otvoren 1. jula, a robni promet na ovom prelazu vrši se bez problema, te je pojačan u odnosu na prošli mjesec i GP

U razgovoru za AA, voditelj carinskog referata Bijača Marko Pervan, iznio je podatke iz izvještaja koji će sutra dostaviti Upravi za indirektno oporezivanje BiH, a koji se odnosi na promet roba od 1. do 31. jula.

Putnički promet na GP Bijača još uvijek je slabog intenziteta, no Pervan ističe kako on iz dana u dan raste.

“Problem je u neznanju građana, pogotovo u okruženju, da koristi ovaj granični prelaz kao alternativni za prelazak u Hrvatsku, ili obrnuto. Osim neznanja da je GP otvoren, drugi problem je i infrastruktura, koja nije završena, kao i loša prometna komunikacija poslije GP BIjača prema unutrašnjosti BiH, te što još pristupni put autocesti Ploče-Vrgorac u Hrvatskoj nije spojen”, kazao je Pervan, dodavši da će dio ovog problema biti riješen izgradnjom LOT-a 3 na GP Bijača.

Promet roba preko GP Bijača ipak se vrši bez problema i frekventan je. Kada je riječ o uvozu, sa 31. julom evidentirano je 1.600 carinskih prijava, 700 ostalih prijava, te 700 praznih kamiona, što čini ukupno 3.000 ulaznih kamiona u BiH. Obrađeno je 450 izvoznih carinskih prijava, 550 ostalih prijava, te 2.000 praznih kamiona, što čini ukupno 2.800 kamiona u izlazu iz BiH.

“Ukupno je 5.800 kamiona prešlo preko graničnog prelaza Bijača. Zastupljene su sve procedure kada je riječ i o uvozu i o izvozu. Sa zadovoljstvom mogu reći da su carinski djelatnici, bez ijednoga zastoja, 100 posto ispunili očekivano carinsko uredovanje, te da nismo imali nijedan incident u ulasku ili izlasku roba”, rekao je Pervan.

Pervan je uputio apel kako građanima BiH, tako i šire, da koriste GP Bijaču.

“Apeliram na građanstvo i u lokalnom okruženju i šire da koriste GP Bijača. Zaista, doživjeće ljubaznost i jedne i druge službe, te neće čekati u redu, a do cilja će doći prije”, naglasio je Pervan.

(AA)

1212 Posjeta 1 Posjeta danas