BORACKO JEZERO

boracko

Boracko jezero je glacijalno jezero u Hercegovini(Bosna i Hercegovina.
Leži na sjeveroistocnoj strani planine Prenj,na nadmorskoj visini 397 metara.Sa zapada ga okružuju strmi i šumoviti visovi Crne Gore(1342 m),a sa istoka Tranjine(1055m).Bazen jezera je nastao u Borackoj dragi procesom glacijalne erozije.Jezero ima eliptican izgled.Dugacko je 786 metara,a široko 402 metra.Površina mu iznosi 0,26 kvadratna kilometra.Dužina  jezerske obalske je 2,4 kilometra.
Jezero je najdublje u jugoistocnom užem  dijelu oko 17 metara,a sadrži približno 2,5 mil.kubnih metara vode,koja je zbog bistro zelene boje prozirna i do 6,3 m.Voda je najtoplija u augustu(oko 25 C),a najhladnija u februaru(oko 0 C).
Boracko jezero dobija vodu od Borackog potoka i brojnih okolnih izvora,kojih ima i po dnu jezera.Iz jezera istice Šištica,koja se poslije kratkog toka klisurom dugom  6 km i dubokim 60 m ruši 30 m visokim vodopadom u rijeku Neretvu.
Jezero je poznato po dobroj pastrmki i rakovima.
Od Konjica je udaljeno 20 km i povezano je asfaltnim putem.U neposrednoj blizini izgradeni su hoteli i moteli,jer je Boracko jezero omiljeno izletište stanovnika Konjica,Sarajeva i Mostara.
Izvor:CITY Review

1227 Posjeta 1 Posjeta danas