IZ ENISINOG ALBUMA(I)

Kemo naslovna

Prije mjesec dana upoznao sam Enisu Ribic,rodenu Mušic.Radi se o kcerci Ahme i Šerife- r.Sadikovic,kcerke najpoznatijeg Ljubušaka Sade Sadikovica.

Enisa je sestra rahmetli Camila,profesora Cazima i dr.Mehe Mušica kao i sestra profesorice Elbise Kapic r.Mušic(Mostar).
Enisa je profesorica francuskog jezika u penziji.Nakon završenog Filozofskog fakulteta u Sarajevu,Enisa se udala za mr.Mesuda Ribica i nastanila se u Modrici.Radila je u obrazovanju i u školama ovog bosanskog gradica.Njen suprug,Mesud je mr.poljoprivrede i autor zapažene knjige:“Pravilna ishrana-dug život“!
U toku 1978.godine Mesud i Enisa su preselili u Sarajevo gdje su stasala njihova djeca:Ribic dr.Samir,koji uskoro postaje vanredni profesor Elektrotehnickog fakulteta u Sarajevu,nakon više objavljenih strucnih i zapaženih radova u oblasti elektrotehnike i informatike.
Kcerka Enise i Mesuda,Elvira Ribic-Bahtanovic je mr.tehnologije i radi u „Klasu“ kao šef proizvodnje i kontrole proizvoda.
Upoznavši profesoricu Enisu Mušic-Ribic osjetio sam se bogatijim.Ne materijalnim bogatstvom vec bogatstvom duha.
A i imala je od koga nasljediti „ljubuški duh“,ta radi se o kombinaciji Šerife Sadikovic-Ahme Mušica!
Iako je davno napustila Ljubuški,u njoj sam pronašao seharu sjecanja i uspomena na naš grad,na naše ljude,lokalitete,toponime…
Iz nje izvire toplina što su se susrele dvije generacije profesora koje je iznjedrio Ljubuški,ljubuška gimnazija i što su izabrali najplemenitiji poziv što postoji!Mnoge rijeci sam zabilježio u nadi da cu iz tog rudnika izvuci ono najdragocjenije kada  je u pitanju naša prošlost,kultura i život u Ljubuškom.
A onda je Mesud u jednom momentu uzviknuo:“Džominovac“!!!a meni su se ukazale slike rahmetli Ahme,Camila,Cazima,Mehe i bivši breskvik  u njihovom vlasništvu koji se prostirao iza kafane „Park“ uz opcinu Ljubuški.Sada su na Džominovcu zgrade,putevi,pijaca,trgovine…
Vrijeme gradi,vrijeme razgraduje!
To je bio taj „Džominovac“!
Kemal Mahic

 

enisa1

Tajiba Sadikovic,Elbisa Alendar,Enisa,Hidžreta Hadžalic,Jozo Hrstic

 

enisa

Nevesinjac Emir,Nuhic Camil,Mušic Cazim,Delalic Emir

 

enisa4

baba Luca Tokic,Ivo Tokic,Elbisa i Elvira

 

enisa5

Branka Mujezinovic,Mesud i Enisa Ribic

 

enisa6

Hidžreta Hadžlic i Enisa 1956 g.

4022 Posjeta 1 Posjeta danas