DAN ŠEHIDA

Dan sehida
 
 
 
 
 
 
 
Uvijek je bila čast i uvijek će biti čast braniti svoju domovinu i svoj narod, poručio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović na obilježavanju Dana šehida na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.
 
“Ovdje u Sarajevu, gore u Bihaću, dolje u Mostaru i na svim drugim bedemima naše domovine iskovano je viteštvo našeg naroda. Na Kovačima i brojnim drugim šehitlucima, bijeli nišani su uskličnici našeg pamćenja na to viteštvo. Najbolji naši sinovi su sačuvali našu zemlju”, rekao je reis Kavazović.
 
Zavjet bošnjačkog naroda šehidima je da ih neće iznevjeriti i izdati, kazao je Kavazović, dodavši da će ga ispuniti samo ukoliko narod bude budan, trezven i strpljiv u odbrani časti, slobode i dostojanstva te suverenitteta i nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.
 
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da država vodi računa o šehidskim porodicama koliko može, no da bi trebala i više.
 
“Ova država se nažalost ne bavi sistematski dovoljno niti ženama koje su doživjele najgoru vrstu nasilja, niti logorašima, mobilisanim borcima, jer nema dovoljno sredstava za to. Mi smo ranjena nacija i trošimo redovno pola budžeta na ove stvari. Ne možemo obnoviti ekonomiju sve dok u ovoj zemlji traju svađe koje odbijaju investicije. Moramo stvoriti mir sa onima koji su protiv ove zemlje ratovali i koji nam ovih dana ponovo šalju poruke da će da otcijepe dio nje”, rekao je Izetbegović, podsjetivši i na jučerašnji napad na muslimane koji su išli na bajram-namaz u Zvorniku.
 
U posljednjih 70 godina svaka bošnjačka porodica u BiH zabilježila je nasilje bar nad jednim svojim članom, istakao je Izetbegović te pozvao sve ljude da budu složni i snažni, jer, kako je rekao, slabost priziva nasilnike.
 
“Da odbranimo ovu zemlju sa svim dobrim ljudima koji žive u njoj, da napravimo zemlju koja će garantirati sigurnost i ljudska prava na svakom pedlju njene teritorije. Da uđemo u civilizirane i sigurnosne alijanse poput NATO-a i Evropske unije”, poručio je Izetbegović.
 
Predsjednik Udruženja šehidskih porodica i poginulh boraca Federacije BiH Izet Ganić poručio je da svi trebaju prisustvovati obilježavanju Dana šehida, jer oni to najviše zaslužuju u dane bajramskih praznika.
 
“Šehidski kaburi opominju sve drznike koji su htjeli, a koji i sada hoće da Bosne ne bude, da su njihova nastojanja u rušenju Bosne uzaludna. Mi smo razumni ljudi. Znamo da je teško praviti državu sa ljudima koji su je rušili i koji je i danas ne prihvataju”, kazao je Ganić.
 
Iskazavši nezadovoljstvo statusom boračke populacije, a posebno statusom porodica šehida i poginulih boraca, Ganić je rekao da naknade šehidskih porodica nemaju karakter javne potrošnje, već da je ratna odšteta te da je to državna obaveza.
 
Obilježavanju Dana šehida prisustvovale su brojne delegacije izvršne i zakonodavne vlasti, organizacija i udruženja šehidskih porodica te mnogi drugi koji su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast šehidima.
 
(Agencija Anadolija)
 
854 Posjeta 1 Posjeta danas