Osvježivaci prostora su opasni po zdravlje, uzrokuju defekte kod novorodencadi!

osvjezivac

Neki osvježivaci sadrže ftalate, a izloženost ovom otrovu navodno smanjuje nivo testosterona, smanjuje proizvodnju sperme. Ftalati su najcešci uzrocnici astme i alergije.

Prije nego što u uticnicu prikacite neki osvježivac, poprskate prostor ili upalite mirišljave svijece, dobro razmislite. Osvježivaci sadrže ftalate koji navodno stvaraju reproduktivne anomalije, a mogu da uzrokuju trajne defekte kod novorodencadi! Izloženost ovom otrovu smanjuje nivo testosterona, uzrokuje malformacije genitalija i smanjuje proizvodnju sperme. Pored toga, ftalati su najcešci uzrocnici astme i alergije.

Savjet za odbranu prirodnih resursa (NRDC) sproveo je studiju pod nazivom “Cišcenje vazduha: Skrivene opasnosti od osvježivaca vazduha”, u kojoj se navodi da 86 odsto testiranih osvježivaca sadrže opasne ftalate. U testiranju su obuhvaceni svi poznati mirisi koje domacinstva redovno koriste, jer se najviše reklamiraju kao “potpuno prirodni i neparfemisani“.
 
Nijedan od osvježivaca nije uvrstio ftalate na etikete, niti postoji bilo kakvo upozorenje.
 
Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. Koriste se kao omekšivaci za plastiku, a mogu se naci u plasticnim igrackama, automobilima, bojama, pesticidima, te u kozmetickim proizvodima i parfemima. Prema istraživanju NRDC-a, oni ometaju proizvodnju muškog hormona testosterona i povezuju se sa reproduktivnim anomalijama.
 
Djeca i novorodene bebe su posebno osjetljive na ove toksine. Država Kalifornija regostrovala je pet vrsta ftalata, od kojih je jedna 100 odsto prisutna u osvježivacima i navode da uzrokuju defekte kod novorodencadi i nanose štetu reproduktivnom sistemu. Pored toga, navodi se da se otrovi iz osveživaca vazduha povezuju sa simptomima alergije i astmom, prenosi telegraf.

Ovo su oznake ftalata:
 
DBP: Di-butil ftalat (povezuje se sa promjenama u nivou hormona, lošem kvalitetu sperme)
 
DEP: Di-etil ftalat (povezuje se sa promjenama u genitalnom razvoju. Naziva se i “reproduktivni toksin”)
 
DIBP: Di- izibutil ftalat (ima slicne efekte kao DBP. Povezan je sa smanjenjem testisa i niskim nivoom testosterona kod životinja i promjenama u genitalnom razvoju kod ljudi)
 
DIHP: Di-izoheksil ftalat (toksin koji utice na reproduktivni sistem muškaraca, te se povezuje sa defektima prilikom rodenja i razvoja).

842 Posjeta 1 Posjeta danas