Zdenko Kolak, član Predsjedništva HDZ-a 1990: Rješenje za BiH je ukidanje i entiteta i kantona

kolak

Treba smanjiti broj institucija i granica u našoj zemlji. Mi u HDZ-u 1990 idemo ka evropskom putu, a njime se ukidaju granice, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Zdenko Kolak, član Predsjedništva HDZ-a 1990.

  1. govori i o različitim pogledima dva HDZ-a kada je u pitanju budućnost BiH.

– Načelno, postoji razlika. Mi u HDZ-u 1990 nismo za rješenja tipa treći, četvrti ili peti entitet. Osobno mislim i tu se ograđujem jer se ne radi o stranačkom, nego mom stavu, da je rješenje za Bosnu i Hercegovinu smanjiti broj institucija, smanjiti broj granica. Najviše bih volio da mi u BiH imamo samo dvije razine vlasti, a to je općina i država. Mislim da nam više ništa i ne treba ukoliko želimo neke veće projekte, tu se uvijek mogu ujediniti općine. Dobili bismo ogromne uštede, smanjili broj ljudi, skratili i ubrzali sve ono što treba i gospodarstvu i svima drugima. Po meni, rješenje je vrlo jednostavno, kao što je i život  jednostavan. Mi u HDZ-u 1990 idemo ka evropskom putu, a on je takav da se ukidaju granice. Mi u BiH nemamo razloga da izmišljamo neke nove granice. Naravno, mora se naći mehanizam da se zaštite svačija prava, individualna i kolektivna, i mislim da to nije problem svakom razumnom čovjeku ako se zaštiti njegovo pravo na život, rad, slobodu… Ovolike granice, ovoliki aparat, tolika administracija nepotrebni su i ne vidim nikakav smisao da taj aparat postoji radi sebe samog i da, na kraju krajeva, bude sam sebi svrha kao što je to danas slučaj, mišlenja je Kolak.

Kakvi su trenutni odnosi između dva HDZ-a, Kolak kaže:

– Kada je u pitanju suradnja između HDZ-ova, imamo dvije razine: lokalnu i državnu. Na državnoj razini ti odnosi su poprilično solidni. Mi smo u Zenici imali koaliciju na prethodnim izborima, jedinstvenu u cijeloj Bosni i Hercegovini. Bila je vezana isključivo za izbore. Razgovaramo, surađujemo, da je idealno – nije, ali kada znamo kakvi su odnosi na nivou države, kod nas u Zenici su dobri. Nadam se da će se odnosi između dva HDZ-a razvijati na način da se napravi jedna jedinstvena stranka Hrvata na prostoru cijele države. Kako će se zvati, ne znam.

1333 Posjeta 1 Posjeta danas