Safet Sušić danas objavljuje spisak za Slovačku: Pape vraća Pandžu i Ibričića, poziv i Hajroviću

reprezentacija

Operacija Slovačka u kojoj će fudbalska A reprezentacija BiH imati glavni cilj osvajanja minimalno četiri boda u dva meča sa Slovacima koji se igraju u Zenici (6. septembar) i Žilini (10. septembar), praktično će početi danas kada će Safet Sušić objaviti imena kandidata na koje će računati u ključnim utakmicama kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. godine.
Istina, za Papeta i njegove saradnike, pripreme za ovaj dvomeč počele su davno, još u šestom mjesecu nakon što su zmajevi isprašili Latviju (5:0) i nastavili pohod ka Brazilu.

Atmosfera mora biti na nivou

Selektor će imena kandidata saopštiti danas, a već se može naslutiti kako će spisak izgledati. Naime, dvadesetorici reprezentativaca koji su bili u kadru za prijateljsku utakmicu sa Sjedinjenim Američkim Državama najvjerovatnije će biti pododata tri nova imena. Jedan od njih je Izet Hajrović, prvotimac Grasshoppersa, koji je dobio potrebnu papirologiju FIFA i stekao pravo na debi u dres našeg državnog tima.

“Imam još jednu dilemu. Vidjeću da li će će Hajrović danas (nedjelja, op. a) igrati protiv Young Boysa. Ukoliko bude u startnoj postavi ispunjeni su preduslovi da ga pozovem”, otkrio nam je Sušić u prijepodnevim satima, a nakon što je nekoliko sati kasnije Hajrović zaigrao za Grasshoppers postalo je izvjesno da će Pape na njega računati u duelima sa Slovačkom.

Druga dva imena nisu novost. Riječ je o Borisu Pandži i Senijadu Ibričiću, igračima koji su godinama u državnom timu, ali ih nije bilo u kadru protiv SAD-a zbog toga što nisu imali klub.

“Pandža i Ibričić su dugo godina sa nama, ali u posljednje vrijeme imaju problema sa klupskim statusima. Prvo, želim da im se pomogne, a s druge strane da im ovo bude podsticaj da što prije pronađu klub. Od početka su s nama i zaslužuju da zbog atmosfere budu s momcima pred naredna iskušenja”, objasnio je Sušić, dodavši:

“Itekako nam je potrebno da atmosfera bude na visokom nivou, jer protiv Slovaka definitivno igramo ključne utakmice kvalifikacija. Posebno je važna prva, u Zenici koju moramo pobijediti. Ne bi valjalo da kiksamo i da u Žilili moramo juriti tri boda”.

Sušić je analizirao naprednog protivnika, a gledao je i snimak posljednje prijateljske utakmice sa Rumunijom, u kojoj su Slovaci ostali neporaženi (1:1).

“Bila je to klasična prijateljska utakmica, bez ritma i bez agresivnosti. Objektivno, jači smo od njih i vjerujem da ćemo slaviti.

Mislim da u Zenicu ne dolaze da se brane, jer im bod ne znači ništa. Svjesni su da moraju dobiti sve do kraja i nadati se kiksu nas ili Grka, kako bi stigli do drugog mjesta u grupi. To će biti dobro i za nas jer ćemo imati prostora u napadu”, ocjenjuje Sušić.

Selektor je pratio klupske nastupe naših reprezentativaca.

“Žao mi je što je Salihović dobio crveni karton. Šteta za njega. Ako su nekome trebale utakmice, trebale su njemu. Nadao sam se da će nakon oporavka od povrede odigrati dva meča po 90 minuta i na okupljanje doći spreman. Upravo mu fale jedna, dvije utakmice da bude potpuno fit. Raduje me da se Mujdža oporavio, te Spahićeva forma”, kazao je Sušić, osvrnuvši se na prijateljsku utakmicu sa SAD, kada je naš kapiten igru napustio na poluvremenu, nakon čega smo primili četiri gola:

“Nije me strah za Spahića. On je rijetko povrijeđen. Da je protiv Amerike bila kvalifikaciona utakmica igrao bi on svih 90 minuta. Naravno, ne bih smio ni zamisliti da na njega ne mogu računati duži period, jer on nam je itekako bitan igrač”.

Opasnost od kartona

U prvom susretu sa Slovacima opasnost od suspenzije zbog drugog žutom kartona prijete Džeki, Luliću i Stevanoviću. Selektor i o tome vodi računa.

“Pametni su to momci i ne treba im mnogo o tome pričati. Naravno, razgovarat ću s njima, ali vjerujem da su i Džeko i Lulić i Stevanović svjesni šta bi značilo da preskoče gostovanje u Žilini. Najvažnije je da se sačuvaju u Zenici, a u revanšu ne moraju razmišljati o tome, jer nakon gostovanja Slovačkoj dočekujemo Lihtenštajn”, kaže Sušić.

Višća i Stevanović

Od igrača koji nisu u startnoj postavi, a koji se nameću iz drugog plana selektor je izdvojio dvojicu – Edina Višću i Miroslava Stevanovića.

“Višća je u dvije utakmice, protiv Latvije i SAD, ušao s klupe i pokazao da se na njega može ozbiljno računati. O Stevanovićevim kvalitetama ne treba trošiti previše riječi. Šteta što se još nije ustalio u Elcheu, jer neigranjem je izgubio na sampouzdanju. Tu je i Vršajević, koji pruže odlične partije u Hajduku. Za sve trojicu je zajednička karakteristika da su izuzetno brzi, a bude li nam potrebno da protiv Slovaka jurimo rezultat bit će moj prvi izbor”, ističe Sušić.
 
Imena 23 reprezentativca

Na spisku bi trebali biti – golmani: Asmir Begović (Stoke), Asmir Avdukić (Borac), Jasmin Fejzić (Aalen); odbrana: Emir Spahić (Bayer Leverkusen), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunschweig), Toni Šunjić (Zorya), Mensur Mujdža (Freiburg), Ervin Zukanović (Gent), Boris Pandža (bez kluba); vezni red: Miralem Pjanić (Roma), Senad Lulić (Lazio), Sejad Salihović (Hoffenheim), Adnan Zahirović (Bochm), Elvir Rahimić (CSKA Moskva), Haris Medunjanin (Gaziantepspor), Miroslav Stevanović (Elche), Zvjezdan Misimović (Guizhou Renhe), Avdija Vršajević (Hajduk), Senijad Ibričić (Lokomotiv Moskva), Izet Hajrović (Grasshopper); napad: Vedad Ibišević (Stuttgart), Edin Džeko (Manchester City) i Edin Višća (Istanbul BB).

701 Posjeta 1 Posjeta danas