BOSNA I HERCEGOVINA POD AUSTRO-UGARSKOM (1878-1918)

bosniagrb

Odlukom Berlinskog kongresa 1878.godine Austro-ugarska je dobila mandat od velikih sila da okupira Bosnu i Hercegovinu.
1879.godine je sklopljen Sporazum izmedu Austo-ugarske i Osmanskog carstva u kojem izmedu ostalog stoji:da „cin aneksije“ nece „dovesti u pitanje vrhovnicka prava Njegovog Carskog Velicanstva Sultana“;da ce turski novac ostati u optjecaju;da ce se svi prihodi Bosne trošiti u samoj Bosni;da ce upravni aparat zaposliti turske službenike i rodene Bosance;da ce muslimani uživati punu vjersku slobodu;da ce se ime kalifa-Sultana i dalje spominjati u molitvama petkom“.Kasniji razvoj dogadaja je pokazao da je sve bila LAŽ iz pomenutog Sporazuma!

Bosna je proglašena „krunskom zemljom“ što je znacilo da ce njome vladati istovremeno i Austrija i Ugarska.
Sandžaci su preimenovani u Kreise(okrug) a kaze ili kadiluci u Bezirke(kotare-srezove).Osmanlije su imale samo 120 službenika a austrougarskih cinovnika je bilo 9.533.
U Bosni je do 1881.godine bilo 12.840 austro-ugarskih vojnika a u Hercegovini 4000!
Kao posljedica I svjetskog rata,Austro-Ugarska Monarhija se raspala pa je Bosna i Hercegovina 01.12.1918. ušla u zajednicku državu koja se nazvala:Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca(Prvodecembarski akt)!
Donosimo sliku grbova 21 pokrajine koje su cinili Austo-Ugarsku iz koje su nastale buduce države,pa tako i država Bosna i Hercegovina!

Kemal Mahic

 

grbovi

2500 Posjeta 1 Posjeta danas