BiH se u Zenici nada ispunjenju sna

repr

Diljem Starog kontinenta danas će biti odigrano 25 utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo među kojima se izdvajaju i dva meča u našem regionu, Srbija – Hrvatska i Bosna i Hercegovina – Slovačka,

Utakmica grupe „A“ u Beogradu je pod posebnom lupom Evropske fudbalske asocijacije (UEFA). Predsjednik Michel Platini i njegovi saradnici odlučni su najstrože sankcionirati i najmanji incident u komšijskom duelu koji je „više od utakmice“.

Što se dešavanja na travnjaku „Marakane“ tiče, iz domaćeg tabora gajili su optimizam.

Obećavali su trijumf, kako bi se iskupili za loše igre i rezultate u dosadašnjem toku kvalifikacijskog ciklusa. Pobjeda bi Siniši Mihajloviću i njegovim  igračima bila melem na ranu, jer će Mundijal u Brazilu zasigurno gledati putem TV ekrana.

Hrvati su u Beograd došli da osvoje tri boda i tako sa Belgijom ostanu u trci za prvo mjesto. Igor Štimac, selektor „vatrenih“ čini se zadovoljio bi se i bodom, jer, kako je rekao, njegova selekcija ima osiguran baraž za SP…

U svakom slučaju „balkanski fudbalski rat“ večeras će biti u fokusu evropske javnosti.

U Zenici BiH će dočekati Slovačku, koja će iznenađenjem pokušati uhvatiti tračak nade da mogu do drugog mjesta u grupi „G“ i plasmana u doigravanje za put u Brazil.

Ipak, sve osim pobjede zahuktale čete selektora Safeta Sušića moglo bi se nazvati i manjom senzacijom. Teško je za očekivati da ekipa moralno, psihički, fizički i tehnički idealno ”našpanovana” može kiksati protiv rivala kojem „ne cvjetaju ruže“ i tako ugroziti svoj prvi odlazaka na veliko takmičenje. No, pod pritiskom je najteže igrati, a Edin Džeko, Vedad Ibišević, Zvjezdan Misimović i ostali večeras trebaju pokazati Evropi i svijetu sve što znaju.

Reprezentacija Crne Gore gost je Poljske. Trijumf bi izabranike Branka Brnovića ostavio u trci, pa i za prvo mjesto u grupi, mada je vjerovatnije da će se u grupi „H“ boriti za plasman u baraž sa Ukrajinom, možda i Poljskom.  Sve u svemu, izgubi li Crna Gora večeras teško da će i Mirko Vučinić, Stevan Jovetić i „klapa“ vidjeti Južnu Ameriku narednog ljeta.

Za posljednjim vagonom u vozu za baraž trčat će i Slovenci. Ugostit će Albaniju, direktnog konkurenta za drugo mjesto u grupi „E“. Ako ne pobjedi, i tim Srečka Kataneca može u potragu za što boljim TV aparatima kako bi gledali najveću planetarnu fudbalsku smotru 2014. godine.  

Makedonci će večeras u Skoplju ugostiti Vels, u utakmici grupe „A“ koja će biti odigrana za prestiž, jer su obje selekcije odavno izgubile i najmanje izglede da igraju na SP.

(AA)

695 Posjeta 1 Posjeta danas