Napaćeni narod zaslužio je da se raduje…

slavlje

SARAJEVO – Slavlje na ulicama gradova Bosne i Hercegovine ni oko ponoći nije jenjavalo. Hiljade građana defiliraju ulicama gradova ove zemlje i proslavlja trijumf fudbalske reprezentacije BiH nad Slovačkom (2:1) u Žilini, čime je ekipa selektora Safeta Sušića došla na prag plasmana na Svjetsko prvenstvo „Brazil 2014“.

Mnogi od Bosanaca i Hercegovaca jutro će dočekati slaveći, kako je za Anadolu Agency (AA) rekao i Sarajlija Haris, koji ističe da mu je ovo jedan od sretnijih dana u životu.
 
„Ovaj napaćeni narod zaslužio je da se raduje i slavi, nakon svega što je proživio u ratu, ali i što proživljava u teškim vremenima u godinama poslije rata. Idemo u Brazil, a onda ništa neće biti kao prije“, uvjeren je Haris, koji je zaposlena, ali čijih, tvrdi, najmanje 50 posto prijatelja nema posao i živi na rubu egzistencije.
 
„Bosnom behar probeharao“, „Jedna si jedina“, „Mojoj dragoj BiH“, refreni su patriotskih pjesama koje su pjevane u frenetičnom slavlju uz državna obilježja BiH u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihaću, Goraždu, Mostaru, Travniku… Mnogi od slavljenika večeras su govorili, kako se neće libiti da podignu kredite, koji se u BiH otplaćuju uz jednu od najviših kamatnih stopa u Evropi, kako bi bodrili fudbalsku reprezentaciju BiH ukoliko se plasira na Mundijal u Brazil.
 
„Trebamo pobijediti Lihtenštajn i Litvaniju. U to niko više ne sumnja. Ako se to desi, a desit će se, dižem kredit i idem sa djevojkom iduće ljeto u Brazil. Obećao sam nekim prijateljima bit ću im žirant, da bi ispunili uslove da dignu kredit i svi zajedno odemo na dernek u Brazil. Ni u Brazilu ova zemlje neće biti mačji kašalj“, kazao je Haris.   
 
Ako bi se reprezentacija BiH plasirala na šampionat u Brazil, bilo bi to prvo učešće ove balkanske zemlje na jednom od velikih fudbalskih takmičenja, te je i to jedan od razloga nezapamćene euforije i prazničnog ozračja radi uspjeha sportista u državi koja nema ni ministarstvo sporta na nivou države…   

(Anadolija)

752 Posjeta 1 Posjeta danas